Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Auguszta

Sötét
Fény

A véradás nemzeti ügy

A véradás nemzeti ügy

Ez a cikk több, mint 5 éve és 4 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Nélkülözhetetlen az a segítség, amelyet a magyar véradóktól kap a nemzet, hiszen évente nagyságrendileg négyszázezer véradás történik, kétszázötvenezer segítő szándékú véradónak köszönhetően – emelte ki keddi napirend előtti, a véradók napja alkalmából elhangzott parlamenti felszólalásában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm a szót és a lehetőséget. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja nevében most azért kértem szót napirend előtt, mert ma, november 27-én van a magyar véradók napja. Ezen alkalomból azt javaslom, hogy itt, a magyar Országgyűlés nyilvánossága előtt hangsúlyozzuk a magyarországi véradók fontos szerepét, segítségét, áldozatvállalását.

Nélkülözhetetlen az a segítség, amelyet a magyar véradóktól kap a nemzet, hiszen évente nagyságrendileg 400 ezer véradás történik, 250 ezer segítő szándékú véradónak köszönhetően. A vér nélkülözhetetlen a nagyobb műtétekhez, életmentő kezelésekhez, gyógyászati vérkészítmények előállításához.”

Tisztelt Országgyűlés! A vér és a véradás az életet jelenti. Emberi vért csak emberi szervezet tud termelni. A gyógyításban a vérkészítmény-alkalmazás szerepe nem pótolható. Számos betegség vagy vérveszteséggel járó állapot emberi vér adása nélkül nem kezelhető. Az önkéntes véradók segítsége nélkül évente több mint 400 ezer vérre szoruló beteg gyógyulására nem kerülhetne sor. Ahhoz, hogy hazánkban, Magyarországon a vérellátás folyamatos és biztonságos legyen, naponta közel 2 ezer véradás szükséges.

Tisztelt Országgyűlés! A hazai véradásokat a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szervezi. A véradásszervezői mozgalomnak köszönhetően naponta országosan 60 helyszínen lehet a véradóknak élni a segítséggel, lehetőség szerint minél közelebb az otthonukhoz, munkahelyükhöz. A véradás egyfajta önkéntes szűrővizsgálat is egyben, hiszen ezáltal saját egészségünkért is sokat tehetünk, segítünk, és magunkat is vizsgáljuk. A Magyar Vöröskereszt jóvoltából már egy telefonos applikáció figyelmeztet bennünket, hogy véradás után eltelt 56 nap, és újra mehetünk vért adni, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy ezt hol tehetjük hozzánk a legközelebb. A véradások száma a nyári évszakban a legalacsonyabb, így ekkor különösen érdemes erre odafigyelnünk.

Tisztelt Országgyűlés! Arra biztatom a képviselőcsoportok tagjait, hogy aki teheti, az adjon vért. A véradás nemzeti ügy.”

Tisztelt Országgyűlés! Ma, a magyar véradók napján köszönettel tartozunk a Magyar Vöröskeresztnek, a Vöröskereszt munkatársainak, önkénteseinek, hogy egész évben szervezik a véradásokat, hiszen napi közel 2 ezer véradásra van szükség. Köszönet az Országos Vérellátó Szolgálatnak és a szolgálat munkatársainak, hogy ők is részt vesznek a véradások szervezésében, valamint hogy megőrzik a vérkészletek stabilitását, megelőzve ezzel a vérhiány kialakulását.

Tisztelt Országgyűlés! Itt, a Ház nyilvánossága előtt szeretnék köszönetet mondani a több mint 250 ezer véradónak, hogy személyes segítséget nyújtanak az élethez, a gyógyításhoz. Arra kérjük Magyarország Kormányát, hogy adjon meg minden támogatást a véradóknak. A véradás nemzeti ügy, tisztelet a magyar véradóknak! Köszönöm, hogy meghallgattak.

Elnök: Megköszönöm a képviselő úr felszólalását. Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt megadom a szót az államtitkár úrnak válaszadásra, kérem tisztelettel képviselőtársaimat, szíveskedjenek helyüket csendben elfoglalni, ismételten kérem, foglaljanak helyet! Köszönöm. Államtitkár úr, öné a szó.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy rendkívül fontos, hiszen valóban az életről, életbevágó kérdésről beszélt a képviselő úr akkor, amikor a véradásról beszélt. Minden társadalomnak egyfajta lenyomata is, hogy vannak olyan emberek, akik a saját vérüket adják akár általuk ismert hozzátartozójukért, amikor irányított véradással adnak vért, vagy pedig csak időről időre, egyre többször elmenve a véradóközpontokba olyan emberen segítenek, akit nem ismernek, olyan emberen, akivel nem találkoztak soha, akitől nem is várnak köszönetet, csak úgy gondolják, hogy egy közösség tagjai, és az emberiesség szempontjából nekik ez egy fontos érték, hogy másokon segítsenek ismeretlenül, önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül. Köszönjük nekik, hogy ezt teszik napról napra, hétről hétre, évről évre.

Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat szervezi a véradásokat, ő gondoskodik a vérkészletről, ő figyeli azt, hogy milyen készletek vannak, és mikor van szükség külön is kampányokra, hogyha beavatkozásokhoz vagy nagyobb balesetek, több operáció esetén több vérre lenne szükség.

Köszönjük annak a naponta átlagosan 1600-1800 önkéntes véradónak, aki elmegy a mai napon is, bár ma lehet, hogy egy kicsit többen, de átlagosan 1600-1800-an ott vannak a véradóközpontokban és vért adnak.”

Arra törekszik a Vérellátó Szolgálat, hogy minél több mindenkivel működjön együtt, és minél közelebb vigye az emberekhez a véradásnak a lehetőségét, éppen ezért naponta 60-70 helyszínen van lehetőség országszerte véradásra, így mindenki a saját lakóhelyéhez, munkahelyéhez viszonylag közelebbi helyszínt tud választani. Nyilván fontos a Vérellátó Szolgálat toborzási tevékenysége is, hiszen az évente szükséges 400 ezer egység vérhez nagyon sok kampányra, nagyon sok figyelemfelhívásra van szükség.

Azt mondhatjuk, hogy Magyarország, a magyar véradók messze európai átlag fölöttiek, hiszen az egy főre eső véradások száma az európai átlag fölött van Magyarországon szerencsére, és ezt köszönjük mindenkinek.

Ez azt jelenti, hogy a segíteni akarás, az önzetlenség értéke Magyarországon még nagyobb és szélesebb körű, mint más nyugat-európai országokban. Ezeket az értékeket fontos figyelembe venni, és nem mindig csak mások feltétlen utánzását követni, hanem a saját értékeinket, a saját embereink önkéntességét, másokért való áldozatvállalását is figyelembe kell venni és el kell ismerni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat az, amely finanszírozza a képviselő úr által említett Magyar Vöröskereszt tevékenységét is, a vonatkozó egészségügyi miniszteri rendelet alapján, hogy miként lehet az emberi vért gyűjteni, vizsgálni, feldolgozni, tárolni, elosztani, illetőleg miként lehet a technikai követelményeknek megfelelni. Az egyik legfontosabb feladat nyilván itt is a fiatalok bevonása, a fiatalok körében a véradás népszerűsítése, hiszen a véradásnak is van egy korfája, és mint sok másik korfa, ez is lefelé szűkülést mutat, magyarul a fiatalok kevésbé adnak vért, mint az idősebb emberek, de nyilván ezen a helyzeten lehet változtatni akkor, ha megfelelő kampányokat indítunk. Ebben természetesen mindenkinek örömmel vesszük a közreműködését.

Az Országos Vérellátó Szolgálat azt a célt tűzte ki ebben az évben maga elé, hogy minden középiskola végzős osztályában megjelenjen, és egy osztályfőnöki óra keretében elmondja, hogy miért fontos vért adni, eloszlassa azokat a tévképzeteket, amelyek esetleg vannak, és ösztönözze a fiatalokat a véradásra, és mivel a fiatalokat leginkább online csatornákon lehet most már elérni, éppen ezért az internetes hirdetések, a Facebookon való megjelenés különösen fontos a Vérellátó Szolgálat számára. Nemcsak véradókampányok, nemcsak ajándékok, hanem most már ilyesfajta facebookos, internetes megjelenés is segíti azt, hogy a jövő generációban is minél többen legyenek, akik vért adnak, nemcsak irányított véradás keretében, hanem önkéntes felajánlással bárki javára.

A Vérellátó Szolgálat természetesen folyamatosan monitorozza is, hogy mekkora vérkészletek vannak. Itt nyilván szűkebbek a határidők, mint más esetben, ezért fontos megőrizni a stabilitását a magyar vérkészleteknek. A képviselő úr is utalt rá, hogy főleg a nyári hónapok azok, amikor külön is kampányokra van szükség, akkor kell még intenzívebben felhívni az emberek figyelmét a szabadsággal kapcsolatos és más okokból is, hogy jöjjenek és adjanak vért. Ettől függetlenül Magyarországon teljesen kiegyensúlyozottnak mondhatjuk a vérkészlet-gazdálkodást. Szerencsére vannak emberek, akik másokért ismeretlenül is a saját vérüket adják. Azt kell mondjuk, hogy az önkéntes véradás egyrészt a fiatalok számára az egészséges személyiségfejlődést is szolgálja, másrészről pedig nemcsak életet ment, de a nemzeti összetartozásunknak is egy fontos szimbóluma.

A mai napon is és a többi napon is köszönjük mindenkinek, aki akár egyszer, akár többször, de évente vért ad, és más emberek életét, egészségét segít megőrizni, megmenteni. Köszönöm szépen.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL