Oroján: Rekordszinten a foglalkoztatottság

Az ezredforduló óta nem volt arra példa, ami most a foglalkoztatottság területén hazánkban tapasztalható, vagyis 2018-ban több, mint 4.5 millió embernek van munkája- fogalmazott Oroján Sándor, a Fidesz egri szervezetének ügyvezető alelnöke. Heves megyében 627-tel több álláshely van idén, mint tavaly ilyenkor.

Az ezredforduló óta nem volt arra példa, ami most a foglalkoztatottság területén hazánkban tapasztalható, vagyis 2018-ban több, mint 4.5 millió embernek van munkája- fogalmazott Oroján Sándor           Fotó: Nemes Róbert

Január óta 0,3 százalékkal csökkent hazánkban az álláskeresők száma, miközben a foglalkoztatottak aránya olyan mértékben nőtt, amire közel 20 éve nem volt példa. Jelenleg ugyanis 4,5 millióan dolgoznak hazánkban- közölte Oroján Sándor. A Fidesz egri szervezetének ügyvezető alelnöke az országos és helyi munkaerőpiaci helyzetet ismertetve úgy fogalmazott: 2020-ra az Európai Unió stratégiai célkitűzése fölé tud emelkedni hazánkban a foglalkoztatottság a 20 és 64 év közöttiek körében. Az uniós cél a 75 %, Magyarország azonban már most eléri a 74,9%-ot. Heves megyében 627-tel több álláshely van idén, mint tavaly ilyenkor. Egerben 7,2-%-ról 6,4 %-ra, míg Füzesabonyban 7,7 %-ról 7,1%-ra csökkent az munkanélküliek száma.

Heves megyében az álláskeresők száma csökkent, a foglalkoztatottak száma nőtt. Ezen belül a közfoglalkoztatottak száma csökkent. Ez azt jelenti, hogy egyre több embernek van a térségben munkája és egyre kevesebb embernek nincs. Emellett egyre több az a közmunkás, ebben az évben minden negyedik, aki utat talál magának a versenyszférába – hangsúlyozta Oroján Sándor.

Fotó: Nemes Róbert

Szűkebb hazánkban csökkent az álláskereső fiatal pályakezdők száma is. A rekord foglalkoztatottsághoz a megyeszékhelyen hozzájárult a ZF és a Ruag iparfejlesztése is, amelyhez a kormány 7 milliárd forinttal járult hozzá. Ennek köszönhetően ezek a cégek mintegy 1000 embernek adnak munkát. Mindemellett emelkedett az építőiparban foglalkoztatottak száma is. Az ügyvezető alelnök hozzátette: a cél az, hogy a jövőben is folytatódjon az infrastrukturális fejlesztés, a gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése.