Böjti ételek kerültek az asztalra Andornaktályán

A hagyományőrzés és a közösségépítés szellemében rendezték meg idén is az andornaktályai Böjti ételek fesztiválját már nyolcadik alkalommal advent harmadik vasárnapján. Most is megtelt a polgármesteri  hivatal előtti tér. 

A jellegzetes karácsonyböjti ételek fontos alapanyagai a zöldségek és a gyümölcsök, közülük is leginkább a bab, a lencse, a káposzta, a gomba, az aszalt gyümölcsök, az alma, a dió és a sült tök. Ezek az étkek most sem hiányozhattak a fesztiválról, de volt aki a halat is belecsempészte a menüjébe.

Közel tíz helyi civil szervezet várta a rendezvényre kilátogatókat böjti ételekkel. Volt halászlé, haltepertő, sült hal, macok, gombás palacsinta, gombapörkölt és rengeteg sütemény – bejgli, habcsók, hólabda. A juhtúrós sztrapacska sem hiányozhatott, természetesen szigorúan szalonna nélkül, amit a testvértelepülés, Fülekkovácsi csapata készített.

A finom falatok mellett a település polgármestere, Vámosi László ünnepi köszöntőjében az idei esztendő sikereiről számolt be, kiemelte az M25-ös gyorsforgalmi út északi ütemének megépülésé és azt, hogy átadták a forgalomnak az andornaktályai elkerülő út teljes szakaszát.

A köszöntő után Tuza László alpolgármester és négy unokája közösen gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját, mely az örömet szimbolizálja.

Majd követeztek a színpadi produkciók, az iskolások és a kórusok után Karácsonyi ajándék címmel Denk Viktória, Völgyi Zsuzsi, Báder Ernő és Gonda László adott koncertet.