Virsli: húszból három megbukott az ellenőrzésen

A Pikok füstölt sertésvirslije, a Hercsi bécsi virslije és a Landhof frankfurti virslije nem felelt meg az előírásoknak, a gyártókat megbírságolták.

Az év végén sem pihent a fogyasztóvédelem, szilveszter előtt az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki.

A vizsgált húsz virsliből három – a Pikok füstölt sertésvirslije, a Hercsi bécsi virslije és a Landhof frankfurti virslije – megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során. Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.

A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte – írta az ITM.

Az ellenőrzött virslik listája ide kattintva nézhető meg.

Borítókép: Pixabay/kalhh