A Don-kanyar hőseire emlékeztek Egerben – Videó

Azokra a hősökre emlékeztek péntek délelőtt a Dobó téri Szent Hedvig Kollégium falán található emléktáblánál, akik 76 évvel ezelőtt kitartóan védekeztek a dermesztő hidegben a szovjet túlerővel szemben a Don-kanyarnál. Beszédet mondott Martonné Adler Ildikó alpolgármester, valamint történelmi visszatekintést adott Szűcs Antal százados, majd koszorúzással zárták az megemlékezést.

1943. január 12-én indított támadást a szovjet haderő a 200 ezer fős magyar hadsereg ellen. Lehetőségeihez mérten a legjobban felszerelték a magyar haderőt, de évtizedeken keresztül úgy tartották, hiányos felszereléssel valójában meghalni küldték a magyar katonákat a Don-kanyarhoz. A szovjet haderőt a leghidegebb éjszakán azzal a céllal küldték, hogy az utolsó emberig felszámolja a magyar haderőt.

Fotó: Nemes Róbert

A magyar hadsereg mintegy 120 ezer katonát vesztett. A magyar katonák vélhetően nem akartak hősi halált halni, mégis, esküjükhöz híven küzdöttek a végsőkig, s életüket adták a magyar haderő kötelekében. A doni áttöréshez kötődik a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb embervesztesége, a magyar katonák egyik legnagyobb véráldozata.

Fotó: Nemes Róbert
Fotó: Nemes Róbert
Fotó: Nemes Róbert
Fotó: Nemes Róbert