A Mervi & Virva duó koncertezik az egyetemen – Videó

Myllyoja Mervi, hegedűművész és Garam Virva, magyar származású zongoraművész finn-magyar komolyzenei koncertet adnak az Eszterházy Károly Egyetemen február 21-én, csütörtökön este 6 órától.

Myllyoja Mervi, hegedűművész és Garam Virva, magyar származású zongoraművész nemzetközileg elismert duó, akik 2009-óta dolgoznak együtt. A művészpáros repertoárjába szonáták, miniatűr- és virtuóz darabok, kamaraművek valamint saját szerzeményű crossover műfajú, könnyed, népszerű darabok tartoznak.

A közkedvelt finn duó magyar és karéliai gyökerei szintén felismerhetőek a repertoár alapján. Több alkalommal díszvendégként szerepeltek a finnországi Magyar Nagykövetség és a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ ünnepségein.

Garam Virva felmenői egri származásúak, nagyapja az a Garam Lajos lelkész volt, akinek a nevéhez fűződik az egri evangélikus gyülekezet megalapítása és később a Törvényház utca sarkán álló templom felépítéséhez szükséges források összegyűjtése Finnországban. Fia, ifj. Garam Lajos az orgona építéséhez szükséges 57.000 eurót két év alatt 35 koncert megszervezésével ~300 művész ellenérték nélküli közreműködésével gyűjtötte össze az északi országban.

2018-ban Mervi és Virva széles körben adtak koncerteket, többek között a turkui Mikael templomban, a helsinki Malmi templomban és a Kustavi zenei fesztiválon. Számos felkérést kaptak a helsinki Finn Klubtól, a Finn-Dél-Koreai Társaságtól, a Finn Vállalkozók Társaságától, és a Karéliai Egyesülettől. A duó jótékonysági rendezvényeken is részt vett: az Agora Egyesületnél és a GERO-gálán.

Nemrégiben Kelemen Barnabással, a közismert hegedűművésszel kezdtek el dolgozni. 2019-ben koncert-körutat terveznek Magyarországra, aminek egyik állomásaként most Egerbe is ellátogatnak.