Pályázati forrásból újult meg a fűtési rendszer a bervai idősotthonban

Félszáz lakó és persze a dolgozók örülhetnek a közel 32 millió forintból megvalósított energetikai korszerűsítésnek. 

Az egri önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében kiírt pályázaton nyert el 31,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást, melyből az Idősek Berva-Völgyi Otthonában valósított meg épületenergetikai rekonstrukciót. A fejlesztésnek köszönhetően javul az ellátott időskorúak és az ott dolgozók komfortérzete, nő az épület energiahatékonysága, miközben az üvegházhatású gáz-kibocsátás mennyisége csökken.

A bervai intézmény korszerűbb és költséghatékonyabb a beruházásnak köszönhetően (Fotó: Berán Dániel)

Tavaly októberben kezdődtek a munkálatok, mostanra valósult meg az épület fűtési rendszerének korszerűsítése két korszerű kondenzációs kazán beépítésével, a kazánházon belüli gépészet megfelelő átalakításával. A kazán zárt égésterű, ezért az elhelyezésére szolgáló helyiség légterét káros anyag nem terheli – olvasható a közleményben. A projekt májusban zárul, hiszen az ingatlan energiafogyasztásának mérésére és intelligens vezérlésére szolgáló menedzsment rendszer kialakítását csak a fűtési szezon befejeződésével lehet elkezdeni.

– A fejlesztés jól szolgálja azt a stratégiai folyamatot, mellyel az egri idősgondozás feltételeit javítjuk – húzta alá a projektet ismertető szerdai sajtótájékoztatóján Habis László, Eger polgármestere.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.