Művészeti kitüntetést kapott Mága Zoltán

A Liszt Ferenc-díjat Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter adta át a hegedűművésznek március 15-e alkalmából.

Március 15-e alkalmából kedden 77-en kapták meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét és az érdemes művész kitüntetést. Szerdán pedig Mága Zoltán több mint három évtizedes zenei pályafutását is elismerték. A hegedűművész hosszú facebook bejegyzésben köszönte meg a Liszt Ferenc-díjat:

“Nagy büszkeség számomra ez a rangos művészeti elismerés, de egyben felelősséggel is jár, mert méltónak kell maradnom a kitüntetéshez, meg kell őriznem zenésztársaim és közönségem szeretetét, tiszteletét és bizalmát. Továbbra is nagy alázattal és szeretettel végzem azt a kulturális missziót, amit három évtizeddel ezelőtt célul tűztem ki magam elé, hogy hazámban, és a világ számos pontján hirdessem a magyar zenei kultúrát és a zene erejével hidakat építsek emberek és országok között.

Tisztelettel és alázattal Liszt Ferenc emléke előtt, valamint a művészeti díj iránti köszönetként az Egyesült Államokban hamarosan kezdődő koncertkörutam részeként a New York-i Carnegie Hall Nagytermében tartandó koncertemen a világhírű zeneszerzőnk műveit is játszani fogom.”

 

Mága Zoltán a bejegyzésben leírja, hogy a Liszt Ferenc-díjjal járó pénzjutalmat, mint ahogyan más esetekben is, jótékonysági célokra fogja fordítani. A köszönetnyilvánítást pedig ezzel zárta:

„Ígérem, továbbra is a kultúra és az emberek szolgálatában folytatom önkéntes küldetésemet, hogy a zene gyógyító erejét és kulturális értékeink gazdagságát, gyönyörűségét hirdessem hazámban, Magyarországon, elszakított országrészeinkben élő honfitársaim között és a föld legtávolabbi pontjain is”.

Forrás: Mága Zoltán facebook oldala