Lépjen kapcsolatban velünk

EgerHírek

Mai névnap

Konstantin

1552 Étterem a várban: az ízek ostroma

Gasztro

1552 Étterem a várban: az ízek ostroma

Hogy az irodalmi tanulmányainkból ismert kép – az egri vár védői forró levessel öntik nyakon a törököket – mennyire valóságos, és hogy pontosan milyen levesről is volt akkor szó, azt ne részletezzük. Inkább látogassunk el az egri várban található 1552 Étterembe, és nyugodtan, semmitől sem fenyegetve lapozzunk bele az étlapba.


Amúgy pedig annak a bizonyos levesnek az ereje nyilván nem a ízében „volt vagyon”, hanem a forróságában. De ma már béke van, az 1552 Étterem kifejezetten várja nem csak a magyar, de akár a török konyha kedvelőit is. Ez utóbbi kifejezetten nemes és ötletes gesztus.

Az étlap (és a konyha) választéka pazar, nem könnyű választani. Hegyi Mátyás segítségét kérjük, aki egyébként Angliában is dolgozott, betekintett több Michelin- és Rosette csillagos étterem konyháiba, ami a francia és a nemzetközi gasztronómia fine dining világát nyitotta meg előtte.

(http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130817-mirol-szol-a-fine-dining.html).

Elmondása szerint ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy egy étterem, ha helyi és környékbeli alapanyagokból is tud dolgozni, akkor ezt megtegye. Szerinte Eger és környéke, a Bükk remek éléskamrát jelent számunkra.

Nos, nyomban kérünk is egy Magyaros ízelítőt és sajtválogatást helyi termelőktől. Nem csalódunk, különböző érettségű, lágy és félkemény sajtokat találhatunk a tálon ízletes  házi kolbász szeletekkel, idény jellegű friss zöldségekkel és lilahagymával. Utóbbihoz remekül passzol a tepertőkrémhez, ami a szintén helyi kenyérre kenhetünk.

FFC_9034-1

Ha csak néhány pohár borra ugrunk be az étterembe, s éppen nem vacsorázunk, feltétlenül kérjünk hozzá egy ilyen összeállítást, csak úgy, csipegetni.

Egy kevésbé hagyományos (fine dining) előétel is érkezik a változatosság jegyében. A klasszikus Libamáj roston. Ennél a fogásnál a juhtúrós gofri igazi különlegesség, mi ezt így még nem kóstoltuk, és ehhez jön (bátran tunkoljunk!) a levendulás meggypüré. A díszítésnek használt különböző színű koktélparadicsomok juhtúróágyon már tényleg a bónusz kategóriájába tartoznak. De azért együk csak meg…

FFC_9047-1

Séfünk mesélt nekünk a vadételekhez való kötődéséről, ami meglátszik az étlapon is. Sőt szabadidejében maga is vadászik. A vad nyújtotta lehetőségek pedig véleménye szerint kimeríthetetlenek.

Ez az információ ki is jelöli számunkra a követendő vonalat, először  vadragulevest kérünk kakukkfüves édesburgonya gombóccal, majd szarvasbrassóit, amely – legalábbis ránézésre olyan, mint a sima brassói – de az ízvilága azért más.

FFC_9058-1

A vadraguleves talán az ételsor csúcspontja, bár Egerben komoly hagyományai vannak a vadragu-, illetve vadmalac levesnek. Ez az étel úgy marad könnyed és illatos, hogy közben nagyon tartalmas. Nem nehéz, nem húz le, nem telít el. Hasonló a helyzet a burgonya gombóccal. Szinte lebeg, mégis van teste, ezt az egyensúlyt találják meg a profik.

A szarvasbrassói hasonlóan készül, mint az alapváltozat, ám a legfontosabb, hogy szarvashús előkészítése több időt, figyelmet és előkészítő munkát követel meg, a vad különleges fűszerezése pedig már igazán a nem ügy (annak, aki tudja): az összhang tökéletes, továbbá ezt az ételt így nem kínálják sehol, ez a hely specialitása.

A z előételek ára 1500-2000, a leveseké 900-1200, a főételek többsége pedig 1900-2300 Ft körül van.

A borválaszték is nívós, fél tucat egri pincészet borából választhatunk, persze férne még oda egy-kettő.

Amiről pedig nehéz beszélni, az a látvány, a környezet. Évszázados, történelmi falak között üldögélhetünk nyugodtan.

Nem hajt a török. Így aztán a jó kis levesünket sem öntjük a fejükre.

http://www.1552.hu/


Tovább olvasás
Önnek ajánljuk
Hozzászólok

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Melyik egri programsorozatot kedveli a legjobban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!



Legtöbbet olvasott

FEL

Oldalainkon bizonyos technikai adatokat rögzítő cookie-kat (sütiket) használunk statisztikai célokból. Ezekről és adatai kezeléséről olvashat friss adatvédelmi tájékoztatónkban. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás