Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Auguszta

Sötét
Fény

A drog rossz, okés?

A drog rossz, okés?

Ez a cikk több, mint 7 éve és 10 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A Központi Statisztikai Hivatal Magyarország 2015 című kiadványa szerint minden ötödik iskoláskorú gyermek fogyasztott már életében kábítószert. 

A drog rossz. Miért? Mert káros az egészségre, kikészíti az agyad, a szíved, a veséd, mindened. Csúnya lesz a bőröd, kihullik a hajad, és úgy általában kifordulsz önmagadból. Fiatalkorban az ember gyakran könnyelmű, fontosak a haverok, a testi-lelki jó barátok, miegymás. Kell a lázadás, a sorból való kiállás, a egyediség.

drog

 

Aztán sokszor annyira egyediek és megismételhetetlenek akarunk lenni, hogy bizony beállunk a többiek közé, akik szintn egyediek és megismételhetetlenek, és körbe megy egy gandzsa, dzsoja, staub, bláz satöbbi nevezetű füves cigi. Egy „jó” kis buliban lecsusszan az ecstasy, vagy a fájdalomcsillapító a feles előtt.

Persze, kell némi idő, hogy úgy nézz ki mint Jabba és egy karfiol szerelemgyereke, de a lényeg, hogy káros. Okés? Totál nem olyan menő, mint amilyennek tűnik. Alapból gáz, ha egy „jól” sikerült buli után benne leszel a hírekben azzal, hogy nyáladzva, habzó szájjal és kifordult szemmel vittek el a mentők X szórakozóhelyről.

Aztán, persze a kollégiumok is nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy kicsit önállósodj, elszakadj a szülőktől, és megmutasd, nem is vagy már olyan gyerek. Igen, tökéletes, ha önbizalmat akarsz szerezni, meg új barátokat és tapasztalatokat, de nem arra, hogy stikában füvet szívj a mosókonyhában, vagy grammra áruld a valamit a szekrényedből. Keress diákmunkát a legális fajtából, okés?

Az eduline.hu oldalon olvasható, milyen kiábrándító képet fest a KSH az iskolás korosztályról: minden ötödik gyerkőc fogyasztott már valamilyen kábítószert. Ugyanitt látható, hogy a „legkedveltebb” szerek az amfetamin, az ecstasy és a kannabisz. Ahogy írják, a szintetikus kannabinoidok (a herbál) rövid idő alatt a második leggyakoribb pszichoaktív szerré váltak, népszerűségük az amfetaminéhoz hasonló. És sajnos 2010 óta 108 (száznyolc!) új pszichoaktív szert azonosítottak, ebből 42-t 2014-ben.

Talán könnyebbnek tűnnek a hétköznapok, jobban ellazul az ember és feledi minden búját, baját ha szív, lő, vagy bármicsiniál egy kis anyagot. Esetleg a mindennapi problémák is eltörpülnek, nem zavaróak a konfliktusok és könnyebben megy a gőzkieresztés a buliban. Menőbbnek, keményebbnek, felnőttebbnek érezheti magát a fogyasztó, azonban szépen lassan leöngyilkolja magát.

Mert egy idő után eltávolodnak a barátok, elfordul a család, vagy épp a kábítószer-fogyasztó marja el őket maga mellől. Csúnya. Fáj olvasni. De igaz, szinte mindig. Vannak szerencsés esetek, amikor a család, a partner, vagy a jóbarát ki tudja rángatni a delikvenst a hat méter kakából, ez tény. Csak ritka.

Több oka is lehet annak, ha valaki kipróbálja a cuccot. Egyrészt az ördögi kíváncsiság, ami egyre csak hajt és hajt, hogy n, vajon milyen lehet? Rám hogy hat, belőlem mit vált ki? Hat egyáltalán? Lehet, hogy elég kemény vagyok, és meg se kottyan? Másrészt a valahová tartozás érzésének keresése, a beilleszkedési kényszer és az, hogy elfogadjanak, menőnek tartsanak a többiek.

Aztán persze a mámor, a lazulás és a „repülés” érzése, amikor ellebben a feszültség, a gond. Nincs felhő a fejünk felett, nem zuhog ránk az eső. Minden szép. Csak sajnos az „egyszer kipróbálom”, „csak megkóstolom” és „na, jó most az egyszer” jellegű mondatokból túl gyakran lesz az, hogy „csak most segíts ki még”, „ígérem a jövő héten megadom”, és „bármikor le tudok állni”.

A drog rossz, okés? Ha mégis szükségessé válik a segítség, akkor kérjetek! Az nem cink, ha beismeritek, hogy gáz van, az azonban igen, ha tizedjére is elvisz a mentő, vagy az utcasarkon dekkolsz, és várod a dílered, miközben remegsz, mint a nyárfalevél. Egerben is van lehetőséged hova fordulni: ott van a RÉV Szenvedélybeteg – segítő Szolgálat, ott vannak a barátaid, a szüleid.

Továbbiak Kiemelt kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL