Lépjen kapcsolatban velünk

EgerHírek


-4°
Mai névnap

Mária

Barlanglakásban dagad az igazi magyar kenyér

Gasztro

Barlanglakásban dagad az igazi magyar kenyér

Az őszi hétvégéken friss, kemencében sült kenyeret sütnek az egerszalóki barlanglakásoknál, ahol megmutatják Nektek azt is, hogy kell természetes módon kenyeret sütni. Gyúrunk wazze?

Itt megnézhetitek videónkat, amelyet kenyérdagasztás közben készítettünk!

Az egyik egerszalóki barlanglakásban Herczeg Lajos és Szabó Péter munkálkodott éppen. Kenyértésztát gyúrok, ami 6 kg kenyérlisztből készült – mondta Lajos. Lajos dagasztott, Péter pedig a dagasztóteknőt fogta. – Nálunk ilyen a konditerem – mondta mosolyogva Péter. – Minél nagyobb a tészta, annál nagyobb erő kell hozzá. Ahogy a mondás is tartja, akkor van rendesen kidagasztva a tészta, amikor a mestergerenda csepeg. Tehát ha a dagasztó már izzad, akkor lesz jó – fejtette ki Lajos.

_U6I4646 - nyitókép

Lajos rutinos dagasztó

Mint megtudtuk, szükség van kovászra, két marék sóra, és vízre. Lajos kiemelte, hogy nincs benne karéjosító, morzsolódás gátló, térfogatnövelő, lisztjavító és ehhez hasonló dolgok. – A térfogatot én növelem, azzal, hogy gyúrok, a só megadja az ízét, a kovász pedig megkeleszti a kenyeret. Ez abszolút natúr, minden natúr. Az arányokra kell egyedül odafigyelni – magyarázta.

Elárulták azt is, hogy főleg szombaton és vasárnap járnak ide sokan. – Nekünk ez egy életforma – vallotta be Péter. Lajos elmondta, hogy fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy természetes módon is lehet élelmiszert előállítani. Aki ide ellátogat, az megnézheti és végigkövetheti ezt a folyamatot.

Fotó: Nemes Róbert


Tovább olvasás
Önnek ajánljuk

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Ön tervez családi utazást az ünnepek idejére?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!


Legtöbbet olvasott

FEL

Oldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk. Adatai kezeléséről olvassa el friss adatvédelmi tájékoztatónkat. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás