Lépjen kapcsolatban velünk

EgerHírek

Mai névnap

Bertalan

Niki és Ági Hevesről gyártja a krémest a Dobó térre!

Gasztro

Niki és Ági Hevesről gyártja a krémest a Dobó térre!

A hevesi Nyamnyam cukrászda falán délelőtt 11-et mutat az óra, mikor beléptünk a két tulajdonossal, hogy beszélgessünk nagyanyáink süteményeiről, minőségről, egy vállalkozás örömeiről, nehézségeiről, egyáltalán arról, hogyan kerül az egri történelmi belváros közepére, a Dobó tér Érsek utcai sarkán lévő apró cukrászdába az a rengeteg féle sütemény. 

Egyébként Hevesről, méghozzá azért mert ott van az a cukrászüzem, vagy ha jobban tetszik manufaktúra, ahol az egri Nyamnyam süteményei készülnek. Heves egy nem túl nagy település, így nem engedheti meg magának, hogy ha már működik egy cukrászüzem a városban, ne legyen hozzá tartozó cukrászda. Így ott is van egy cukrászdája az üzemnek és még Zuglóban is, a Szugló utcában, amiről majd később lesz szó.

_U6I1664-2

Senkit ne tévesszen meg, ez a mai szemmel igénytelenek tűnő felirat az üzem épületén, nem ez a fontos, a margarin is sokkal korszerűbbenek kiáltatott ki, mikor egy egész ország lúdláb tortát evett margarinból, mézes mackóval.

De térjünk vissza az órához, ami 11-et mutatott, pedig épp harangoztak, mégozzá a rádióból szólva, ami temetést semmiképp nem jelenthet csak delet. Ez az eltérés két dolgot vet fel. Az egyikre gyors és meggyőző válasz adható, egy cukrászda nem az a hely, ahová vagy ahonnan az ember idegesen, az órát nézve érkezik, vagy távozik, ezért semmi csodálkozni való nincs benne, hogy senki nem vette észre. Ezért aztán semmi jelentősége, hogy pont fél évig mutatott egy órával kevesebbet, a falon az idő magából, mint a valóság, a hétvégi óraállítással egy fél évre úgyis rendbe jön. A másik felvetés egy kicsit bonyolultabb, de szerencsés, mivel az órát ilyenkor ősszel vissza állítjuk, így közelebb kerülünk nagyanyáinkhoz, még ha csak egy órával is és ha a távolodás mesterséges volt, mikor 1980-ban úgy döntött Európa, hogy a spórolás miatt, bevezeti a nyári időszámítást, előre rohan egy órát, majd ősszel visszaáll. No de hát ezt nevezzük divatnak, amikor újra felfedezzük magunkat, jelen esetben nagyanyáink süteményeire értjük, és a spórolásra, ami viszont nem divat, ha jót akarunk, hiszen jót csak jó alapanyagokból lehet csinálni. Tajta Ágnes és Rudner Nikoletta beszélt nekünk arról, hogy mi küzdelem és munka van az egri Nyamnyam sütemény kínálatában. Hiszen az a vállalkozás zászlóshajója.

_U6I1700-2

Rudner Nikoletta és Tajta Ágnes

Mielőtt kezdene geilé válni, most a sok jelentése közül jelentse azt, hogy nyálasan édessé, szóval hogy kerüljünk közelebb egy órával nagyanyáinkhoz, tudni kell, hogy az alapötlet azért valami hasonló volt. Nyilván ne egy órával kerüljünk közelebb és nem vagyunk az utolsó pillanatban, nem arról van szó, hogy ha most nem rögzítünk recepteket, örökre elvesznek. A hevesi cukrászüzem nagyon rég óta az, sőt annak is épült. Ezt vette meg három évvel ezelőtt Nikoletta és Ágnes. Pontosabban a férjeik, de ez most nem érdekes. Azt tervezték, hogy járják a környező falvakat és recepteket gyűjtenek Sári nénitől és Juliska nénitől, örökséget mentenek, mint Bartók és Kodály. Szó szerint úgy hangzott el, hogy Kati néni, meg Mari néni, de ez a változtatás tartozzon a szerzői szabadsághoz.

_U6I1684-2

Rengeteg kézi munka és ügyesség kell az ilyen torták készítéséhez, a mandulaforgácsok csak egyenként kerülhetnek a helyükre. Ha jót akarunk.

Nikoletta belsőépítészettel foglalkozott korábban, Ágnes pedig multinacionális cégeknél marketinggel. Amikor kitaláltuk az egészet az volt a koncepció, hogy ötvözzük az arculati elemekben, hogy modern, mai dolgot szeretnénk, de az is látszódjon , hogy a kézműves dolgokat értékeljük, a hagyományokhoz nyúlunk vissza. Sok negatív kritika ért bennünket az elején, még azt is megkérdezték, hogy normálisak vagyunk-e. Aztán kiderült, hogy nem a beidegződött dolgok működnek, hogy Hevesen is kiemelkedően tud teljesíteni a nem megszokott kínálat – mondta Nikoletta Amikor az arculatot tervezték és a nevet kitalálták nagyot álmodtak, a név és a dizájn, persze a kínálattal nemzetközileg is értelmezhető. Ez cél volt. Mint már említettük, Ágnes egy multinacionális cég marketingese volt, így nem meglepő, hogy élt Brüsszelben is. Nem tartotta kizártnak egy ottani Nyamnyam cukrászda létrehozását, de sikerét sem. Kérdésre elmondta, hogy azért New-Yorkig azért képzeletben sem jutott.

_U6I1667-2

Íme a gyár ami annak épült ami lett belőle

De maradjunk a valóságnál, annál az 1500 tojásnál, amit 2-3 naponta felhasználnak, és annál az ellentmondásnál, hogy ha a Nyamnyam – jelen esetben a tulajdonosai, azt szeretnék tudatni mindenkivel, hogy a hevesi üzemben szívvel lélekkel készül minden egyes sütemény, azért arról is kell szólni, hogy egyébként tojásból és vajból, dejónak nevezett darált szotyola náluk nem létezik, csak a dió. Mivel a cukrászat rendkívül élőmunka igényes szakma, azt kell elérniük, hogy az alkalmazottak is tegyék bele szívüket és lelküket, különben csak duma marad az egész. Az emberi tényező a legfontosabb az egészben. Most próbáljuk kialakítani, hogy legyen egy olyan gárdánk, akik akarnak nálunk dolgozni, itt Hevesen, nagyon nehéz ezt megtalálni. Amikor nem te állsz ott és nem te sütöd a piskótát, az mindig nehéz. Az a kurázsi, hogy egy kicsit többet tudjon, aki munkát vállal, hogy érdekelje mit csinál, az nagyon ritka. Bár mi nagyon szerencsések vagyunk mert, a mostani csapatban még kettő ilyen is van nálunk – mondta Ágnes, de arra is volt példa, pont mostanában, hogy egy nagyon ügyes fiú aki felmondott és elment egy gyárba dolgozni, 20 ezer forinttal több fizetésért – tette hozzá.

_U6I1632-2

Készül a puncs. Illetve a puncs torta. Ami ugyan nem fordul elő a természetben, nem természetes alapanyag, elvileg kizárná, hogy a Nyamnyam kínálatában legyen. De a derékszög sem fordul elő a természetben, mégis lépten nyomon velünk van. Mondjuk a puncs összetevői természetes alapanyagok, mint pl. a narancs, vagy a rum.

Jelen pillanatban úgy áll a történet, hogy fordulóponthoz érkeztünk. Ha meg tudjuk teremteni, amiről eddig beszéltünk, akkor megy tovább a történet. Olyan a helyzet most, mint ha egy nagy multi céget akarnák egy picike üzembe zsúfolni. Mivel motiválunk? Nagy kérdés. Közben pedig kell a minőségi kontroll, ha nem sikerül, még az is előfordulhat, hogy hagyjuk az egészet. A Pesti üzlet pedig csak viszi a pénzt -tette hozzá Ágnes. Nem panasz ez, csak a valóság.

 


Tovább olvasás
Önnek ajánljuk

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Ön mit szól ahhoz, hogy az Egri borvidék borospalackja után lesz egyedi, egri borospohár is?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!



Legtöbbet olvasott

FEL

Oldalainkon bizonyos technikai adatokat rögzítő cookie-kat (sütiket) használunk statisztikai célokból. Ezekről és adatai kezeléséről olvashat friss adatvédelmi tájékoztatónkban. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás