Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Emma

Sötét
Fény

Egy terápiás macskának köszönhetjük Kincsemet, a csoda lovat 

Egy terápiás macskának köszönhetjük Kincsemet, a csoda lovat 

Ez a cikk több, mint 7 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A Kincsem közönségfilm. A Kincsem kosztümös, állatos, szerelmes film, olyan produkció, ami akarva-akaratlanul beszippantja a nézőt. Akasztással indul és tűzviharral zárul, közben pedig bebizonyosodik, hogy ló lovon nem marad.

Normális esetben egy férfi a legritkább esetben sem szeret bele apja kegyetlen gyilkosának lányába, nem kér kölcsön a piroslámpás ház madamjától és bocsájtja zálogba a szerelem perzselő érzését egy nevezési díj fejébe. Pont ezért is romantikus kalandfilm a Kincsem, mert ilyen csak a vásznon képzelhető el. A valósággal nagyon kevés az összefüggés, azaz a film fikció, bár a korabeli leírások szerint Schultz, a macska a való életben is létezett. A cica kulcsszereplő szerepét nem lőném le. Blaskovich gróf (Nagy Ervin) a filmben egy hedonista világfi, aki habzsolja a nőket és későbbi szerelmi riválisa, Gerlóczy gróf kontójára szórja a pénzt. A valóságban Blaskovich egy sovány és alacsony emberke volt, aki nem falta a nőket, inkább zsugori volt és főleg lovai között töltötte mindennapjait.

Eger Hírek exkluzív! Herendi GÁbor a Kincsem rendezője élőben!

Közzétette: Eger Hírek – 2017. március 22.

Haynau kegyetlenkedésétől Deák Ferenc passzív ellenállásán keresztül vezetett a történelem szekere az osztrák – magyar kiegyezéshez (1867). A külügy, a hadügy és a pénzügy központi, azaz bécsi irányítás alatt maradt, de Magyarország fejlődésnek indult. Kincsem 1874-ben született és 1887-es haláláig legyőzhetetlen maradt. Sohasem kapott ki senkitől. Ez a filmben is így van, de gazdája a valóságban soha nem használta politikai célokra a kanca sikereit. Ezzel szemben a filmben Blaskovich apja gyilkosának a császár előtti megalázására használja a diadalokat. Oettingen gróf és 30 éves lánya is a rendezői képzelőerő szüleménye. Tehát a Kincsem ebben a tekintetben egy teljesen egyszerűen felépített lineáris mozi, ahol a ló, annak adásvétele és sikerei egy szerelem kialakulását hivatottak elősegíteni, bonyolítani.

Fotó: borsonline.hu

Fotó: borsonline.hu

Képileg, színészileg és dramaturgiailag tökéletes az amivel a néző szembesül. Az állatos jelenetek kidolgozottak. Ám az is alaposan ki van bontva, hogy milyen megmagyarázhatatlanul bonyolult dolog a szerelem és ez mennyire nem fontos az 1870-es évek Magyarországán az ,örömapáknak’. A film engem lenyűgözött, egyszer sem néztem az órámra a vetítés alatt, pedig se a lovak, se a kosztümös filmek világa nem érdekel. Így feldolgozva azonban ez egy igazi nemzeti érzettel is kacérkodó 21. századi gegekkel átitatott szerelmi és pénzügyi vívódás csalással és árulással fűszerezve. Pont mint az élet.

14859752_297140837351573_7880001928087180704_o

Fotó: facebook

Továbbiak Kiemelt kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL