Lépjen kapcsolatba velünk

A magyar kultúra napján mutatták be városunk EKF2023 pályázatát

A magyar kultúra napján mutatták be városunk EKF2023 pályázatát

Pontosan egy éve, a magyar kultúra napján döntött arról Eger, hogy benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyerésére.

Ez a cikk több, mint 6 éve és 2 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Pontosan egy éve, a magyar kultúra napján döntött arról Eger, hogy benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyerésére. Nem is volt más választása, hiszen Eger egy igazi ékszerdoboz, és különleges kulturális, történelmi és turisztikai adottságokkal rendelkezik – jelentette ki Nyitrai Zsolt a pályázati anyag bemutatóján.

Az esemény, amelyet a magyar kultúra napján a Líceumban rendeztek, kezdő akkordja Fehér Zsombor furulyajátéka volt, aki hangszerén az EKF2023 pályázat szignálját adta elő.

Fehér Zsombor előadása – Fotó: Nemes Róbert

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott elmondta, Eger azok közé az ékszerdobozok közé tartozik Európában, melyet érdemes megmutatni. Az EKF-pályázatról kiemelte, e nemes versengésben csaknem másfél évtized után ismét részt venni megtiszteltetés és újabb fejlődési, valamint arculatépítési lehetőség a város számára. Megjegyezte, hogy Eger értékeit megőrző, kulturálisan befogadó, modern város, mely alkalmas a cím elnyerésére és az addig megvalósuló nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően öt év múlva új fénykorát éli majd.

Koltai Lajos, a pályázat művészeti vezetője – Fotó: Nemes Róbert

Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, a pályázat művészeti vezetője a következőket mondta:
– Az a legnehezebb, hogy ma mindenki a telefonjába dőlve éli az életét, és őket onnan fel kell állítani, hogy kiegyenesedjenek. Úgy gondolom, hogy őket csak képpel tudjuk onnan eltántorítani. Nehéz őket meghatni bármivel. Ennek a folyamatnak az a lényege, hogy elcsábítsuk őket.

Ebben segítségünkre szolgál Eger, amiben annyi érték van, hogy szinte ki sem mutatható.

Utat kell ezekhez a kincsekhez mutatni – mondta.

Kifejtette, a koncepcióban két művészeti ág, a képző- és a filmművészet kap kiemelt szerepet, mivel Eger két világhírű fényművésze, Kepes György és Illés György munkássága meghatározó kiindulópontja lehet a 2023-ra tervezett legfőbb helyi kulturális eseményeknek.

Koltai Lajos, Habis László és Nyitrai Zsolt – Fotó: Nemes Róbert

A fény és a vizualitás köré szerveződő, a fiatalok megszólítását és a kultúra, a művészet, valamint a tudomány határterületeinek feltérképezését is küldetésének tekintő programkínálattal pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre Eger – jelentette be a város polgármestere.

Habis László a 80 oldalas pályázat bemutatásakor úgy fogalmazott, a város közösségfejlesztési és kulturális stratégiáján nyugvó koncepció minden eleme arról szól, hogy Egernek van mondandója Európa számára és nyitott annak kulturális sokszínűségére.
– A siker feltételei pedig adottak, hiszen Magyarország legnépszerűbb vidéki turisztikai célpontjaként Eger egyik legfőbb vonzereje ma is a város hagyománya és kultúrája. Az itt zajló és induló fejlesztések, valamint a pályázat előkészítése során számos szervezettel, intézménnyel és a környékbeli településekkel kötött együttműködési megállapodások pedig katalizátorai lehetnek az EKF tervezett programjainak – tette hozzá.

Hozzátette, pályázatuk egyik legfontosabb küldetése a fiatalok bevonása, értő, befogadásra érett, tanulásra nyitott közönséget formálni széleskörű összefogással, oktatási programok indításával, továbbá a művészet újszerű láttatására alkalmas infrastruktúra megteremtésével.

Az eseményen zárásaként bemutatták Eger kisfilmjét, amit ti is is megnézhettek, íme:

A sajtótájékoztatón Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója bejelentette: együttműködési megállapodást kötöttek az önkormányzattal, melyben szerepel, hogy a 105 éves Uránia Mozi felújítása kapcsán egy multifunkcionális filmes központ jönne létre, amely a továbbiakban filmmúzeumként, oktató-moziként és multimédiás élményközpontként egyaránt működne. A Magyar Nemzeti Filmarchívum szakmai támogatást ad az Egerben induló projekthez, amely jól illeszthető a kulturális alapellátás kiterjesztését célzó országos koncepcióba, ezért a szakmai szervezet – a tervezett fejlesztés sikeres megvalósítását követően – a program fokozatos bevezetését szorgalmazza, valamennyi megyei jogú városban.

A projekt Egerből kiinduló kezdeményezését hitelesíti a város és a filmvilág különleges kapcsolata, hiszen Illés György, Koltai Lajos mestere szívvel-lélekkel egri volt, Ráduly György maga is egri és a városhoz számos, jelentős filmalkotás kötődik. Ráduly György hozzátette: tovább erősíti a filmes vonalat, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívum az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem mellett az Eszterházy Károly Egyetemmel köt stratégiai megállapodást, melynek értelmében az egri intézményben is filmarchivátori és filmrestaurátori szakképzés indul 2018-ban. A Filmarchívum rendszeresen fogad gyakornokokat az Esterházy Károly Egyetem Mozgóképkultúra tanszékéről. Ráduly György elmondta még, hogy a Filmarchívum szakmailag támogatja azt a kezdeményezést, hogy Egerben újra induljon a Nyári Filmes Egyetem.

Eger hazai partnerei: Eszterházy Károly Egyetem; Magyar Nemzeti Filmarchívum; Bükki Nemzeti Park Igazgatósága; Egerszalók Község Önkormányzata; Demjén Község Önkormányzata; Novaj Község Önkormányzata; Andornaktálya Község Önkormányzata; Maklár Község Önkormányzata; Bélapátfalva Város Önkormányzata; Felsőtárkány Község Önkormányzata; Szarvaskő Község Önkormányzata; Szilvásvárad Község Önkormányzata; Noszvaj Község Önkormányzata; Ostoros Község Önkormányzata.

Eger nemzetközi partnerei: Cseh Kulturális Központ; Cervantes Intézet; Olasz Intézet; Francia Intézet; Lengyel Intézet; Török Intézet; Finnagora; British Council; Geothe Intézet; Román Intézet

Naponta frissülő részletek Eger pályázatáról:

www.facebook.com/2023eger

www.eger2023.hu

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL