Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Tivadar

Sötét
Fény

Fiatal Vállalkozói Program – Csodák pedig lehetnek

Fiatal Vállalkozói Program – Csodák pedig lehetnek

Felelősség, alázat. Ez a két szó jut elsőre az eszébe Lepres Dávidnak, az Y Vállalkozói Egyesület elnökének arról a munkáról, amelyet az Egri Fiatal Vállalkozói Program (FVP) megvalósítása során végeznek.

Ez a cikk több, mint 6 éve és 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Felelősség, alázat. Ez a két szó jut elsőre az eszébe Lepres Dávidnak, az Y Vállalkozói Egyesület elnökének arról a munkáról, amelyet az Egri Fiatal Vállalkozói Program (FVP) megvalósítása során végeznek.

A vállalkozó vagy vállalkozás indítására készülődő fiatalok támogatása talán az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai feladat hazánkban. Eger Megyei Jogú Város vezetése sem gondolja ezt másként, ezért döntött az FVP támogatása mellett. Lepres Dáviddal, aki maga is fiatal vállalkozó, arról beszélgettünk, hogy hol tartanak a tavaly ősszel kezdődött és idén júliusban véget érő program megvalósításában.

Lepres Dávid – Fotó: Y Vállalkozói Egyesület Facebook oldala

–Miért kezdeményezték az FVP elindítását?

– Egyesületünk fő küldetése a vállalkozói kultúra erősítése. Úgy tapasztaljuk, hogy a programmal hiánypótló szolgáltatásokat nyújtunk. A fiatal vállalkozók, vállalkozni vágyó fiatalok közössége eddig szervezett támogatás nélkül működött Egerben és vonzáskörzetében. Az egyesület programjának köszönhetően a fiataloknak most már van hol tanácsot kérniük, lehetőségük nyílik tapasztalatokat szerezni, motivációs előadásokon vehetnek részt, vagy éppen a kerülendő példákat is megismerhetik. Az FVP több programelemből áll, amelyek a vállalkozás csaknem minden területét lefedik.

– A program melyik elemét említené az elsők között?

– Talán elsőként a mentorprogamról kell szólni, hiszen ennek van a legértékesebb szakmai tartalma és legközvetlenebb hatása. Az FVP keretében eddig tizenegyen jelentkeztek mentorálásra, azaz jelezték, hogy pályájukon egy olyan pontra értek el, ahol egy tapasztaltalt szakember támogatásának köszönhetően megtalálhatják a következő célt, az ahhoz vezető utat. Eddig összesen az 500-at is meghaladja azoknak az óráknak a száma, amelyeket a fiatalok mentorálására fordítottunk.

– Tudna példát mondani arra, hogy miként segített a mentorálás a fiatal vállalkozóknak?

– Ez a szolgáltatásunk a lehető legszemélyesebb, ami azt jelenti, hogy a mentorálás minden mozzanatával kapcsolatban a titoktartást magunkra nézve kötelezőnek tartjuk, ezért engedje meg, hogy példáimban kerüljem a részleteket. A programunk keretében folytatott tanácsadást igénybe vevő fiataljaink között van, aki két új bolt megnyitását határozta el Egerben és ezzel két új munkahelyet hozott létre, egy másik elindult a vállalkozói pálya felé. Van olyan fiatal vállalkozónk, aki a mentori inspiráció hatására bővítette vállalkozását egy nagyértékű munkagépbe való befektetéssel. A mentorprogram keretében lehetőség van arra is, hogy eszközöket vásároljunk a mentoráltnak. Eddig a mentorprogram szakértői testülete két mentoráltnak támogatta olyan eszközökkel való megsegítését, amelyek vállalkozásuk továbblépéséhez járulnak hozzá, valamint jelenleg további három eszközvásárlási kérelem vár elbírálásra.

– Kiugró eredményt értek-e el a mentorálással?

– Dolgozni, gürcölni kell nap mint nap: a vállalkozások világában ritka a csoda, bár néha előfordul. Mindannyian, akik e program megvalósításán fáradozunk, sokáig emlékezni fogunk arra a retorikai képzésre, amelyen egyik mentoráltunk, aki egy kisgyermekként átélt trauma miatt azóta is kerülte a nyilvános megszólalást, a képzésünkön kilépett a többiek elé és beszédet mondott, hogy gyermekkori álmát 23 évvel a sokk után megvalósítsa.

– A mentoráltakénál szélesebb körben is ösztönzik a fiatalokat a vállalkozásra?

– Novemberben az Eszterházy Károly Egyetem Líceumában kétnapos Fiatal Vállalkozói Napokat tartottunk, amelynek fő célja az volt, hogy vállalkozásra inspiráljuk a megjelent 330 fiatalt. Szerveztünk előadást az egyetemen a vállalkozói adózásról, ezen a rendezvényen a NAV munkatársai adtak tájékoztatást a résztvevőknek az elektronikusan intézhető adóügyekről, az általános forgalmi adó speciális alkalmazásáról, valamint a kedvezményes adózási formákról. Az előbb említettem a retorikai képzést, amelyen nyilvános beszéd tartására kaptak jó tanácsokat a résztvevők, a marketing terén és az üzleti tervezésben is tréning készíti fel a fiatal vállalkozóinkat. Mentoráltjainkat üzleti klubokba juttatjuk el, hogy alkalmat adjunk nekik a kapcsolatépítésre. Végül, de nem utolsó sorban említem az egyetemen tavaly november óta működő Fiatal Vállalkozói Pontunkat, ahol az érdeklők tájékoztatást kaphatnak a programunkról, emellett általános vállalkozási útmutatásokat, információkat szerezhetnek és jelentkezhetnek a programunk bármelyik elemére.

– Miért a felelősség, alázat szavakat említette az FVP-vel kapcsolatban beszélgetésünkre készülődve?

–Óriási felelősség, hogy korszerű ismereteket és tudást, helyes szemléletet és időtálló értékeket adjunk át, különösen akkor, ha a fiatalok a célcsoport. És alázat kell, hogy jellemezze azokat, akik a fiatalok fejlesztéséhez kívánnak hozzájárulni. Nem a kioktatás, hanem az igény szerinti tudásmegosztás, nem a diktálás, hanem az inspiráló együttműködés vezet a sikeres közös projektekhez.

Borítókép – Archív fotó: Nemes Róbert

Továbbiak Gazdaság kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL