Lépjen kapcsolatba velünk

Ha könnyedén hozzájutsz egy pohár vízhez, akkor te a szerencsések közé tartozol

Ha könnyedén hozzájutsz egy pohár vízhez, akkor te a szerencsések közé tartozol

A víz lesz várhatóan a 21. század legkritikusabb erőforrása. Hazánkban egyelőre nem tapasztaljuk, de világviszonylatban évről évre nagyobb problémát okoz a megfelelő mennyiségű édesvíz hiánya.

Ez a cikk több, mint 6 éve és 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Jelenleg a világon kétmilliárd ember szennyezett vizet fogyaszt napi szinten, a vízhiány pedig a világ számos pontján okoz drámai gondokat: évente csaknem négymillió idő előtti halál a szennyezett vízre vagy a víz hiányára vezethető vissza (WHO becslés).

Magyarország jelentős édesvízkészletekkel rendelkezik, így a mindennapok során könnyen elfeledkezünk arról, milyen szerencsések vagyunk, és micsoda kincs birtokában vagyunk, amikor megnyitjuk a csapot, és abból tiszta ivóvíz folyik. Az egészséges, jó ivóvizet értéknek kell tekinteni, mert víz nélkül nincs élet.

Hazánkban ugyan egyelőre nem tapasztaljuk, de világviszonylatban évről évre nagyobb problémát okoz a megfelelő mennyiségű édesvíz hiánya. Ma naponta több mint nyolcszáz ötévesnél fiatalabb gyerek hal meg a szennyezett víznek és a higiénia hiányának betudható hasmenéses megbetegedések miatt a világon, Pápua Új-Guineán pedig az emberek napi jövedelmük felét költik ivóvízre – írja a hirado.hu.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente csaknem négymillió idő előtti halál a szennyezett vízre vagy a víz hiányára vezethető vissza.

Áder János: felelősséget vállalni

Ahogyan Áder János köztársasági elnök fogalmazott ma Kapuváron: Egyszerre okoz drámainak mondható gondokat a világ számos pontján fellépő vízhiány és a hatalmas mennyiségben hirtelen lezúduló esőzések, illetve a vizek szennyezése. Áder János a víz világnapja alkalmából a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium diákjainak tartott előadást, hangsúlyozva, a klímaválság a mindennapok részévé vált, számolnunk kell annak következményeivel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek személyes feladata és felelőssége van a védekezésben, példának a takarékosabb vízfelhasználást vagy a szelektív hulladékgyűjtést említette.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL