Lépjen kapcsolatban velünk

EgerHírek

Mai névnap

Emma

Tájkép csata után- Izomból nyerte a választásokat Nyitrai Zsolt és a Fidesz

Politika

Tájkép csata után- Izomból nyerte a választásokat Nyitrai Zsolt és a Fidesz

Ahogy az ország egésze, úgy Eger és környéke is narancssárgába fordult ismét. 2010. és 2014. után harmadszor nyert kétharmados többséggel a Fidesz-KDNP pártszövetség, és ezzel párhuzamosan magabiztos győzelmet aratott Nyitrai Zsolt, Heves megye 1-es választókerületében. A fideszes politikus több mint 47 százalékos eredménnyel ismét egyéni mandátumot szerzett, maga mögé utasítva a Jobbik szóvivőjét, Mirkóczki Ádámot, akire a szavazók 38, 5 százaléka voksolt. A győzelem azonban sokkal nagyobb, mint az a számokból elsőre kitűnik. Mirkóczki Ádám sokadjára kapott ki a Fidesz jelöltjeitől, pedig ezúttal a teljes ellenzék mögötte állt.

A valaha volt, legnagyobb fideszes győzelem

Úgy sikerült a Fidesznek nyernie, hogy ha összeadjuk az MSZP-P, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum szavazatait mind, akkor is kevesebbet kaptak, mint a Fidesz önmagában. Elmondhatjuk: Egerben és térségében többen szavaztak a Fideszre, mint a kormányváltásra összesen. Ez olyan mértékű győzelem, amely alapjaiban fogja megrengetni a teljes ellenzéket nemcsak az országban, hanem minden bizonnyal Egerben is.

Pontos volt az EgerHírek előrejelzése

Az elemzések kapcsán érdemes felidézni az EgerHírek oldalán március elején megjelent reprezentatív közvélemény-kutatást, amelyet a Nézőpont Intézet készített számunkra a Heves megye 1-s számú választókerületében. Eszerint nem működött az átszavazás. Az akkori felmérés megalapozottságát igazolta az április 8-i választás, a Nézőpont Intézet megállapításait tükrözték az eredmények. A Fidesz győzelme tehát egyáltalán nem volt váratlan. A Fidesz és Nyitrai Zsolt 50 százalék körüli sikerét jelezte előre a felmérés, statisztikai hibahatáron maradt egy hónapos távlatban is az eredményhez képest. Veregessük meg az EgerHírek vállát: minden más egri hírportállal szemben, mi a valóságot mutattuk az egrieknek. Láttuk azt is, hogy nem működik az átszavazás a baloldal és a Jobbik szimpatizánsai között – pontosan 60% lett az átszavazás, ahogyan mi előre jeleztük. Az is látszott, hogy talán egy független jelölttel lett volna esély Nyitrai ellen, de a Jobbik ragaszkodása miatt ez a forgatókönyv meghiúsult.

Mi okozta az elsöprő fideszes győzelmet?

Nyitrai Zsolt beszédéből kitűnik, minek köszönheti a honatya sorban ötödik parlamenti ciklusát. Utalt arra, hogy számos fejlesztés már elindult a térségben és továbbiak várhatóak. „Az M25-ös úttal végre összekötjük Egert az autópályával, Füzesabonynak lesz méltó városközpontja, és a többi településen is fejlesztik az ipari területeket, munkahelyeket teremtenek, és a turizmusban is komoly előrelépés lesz – sorolta Nyitrai Zsolt. A fejlesztések, Eger országosan kiugró fejlődése tapasztalható volt a közvélemény kutatásokból is, hiszen az itt élők sokkal jobbnak látják helyzetüket, mint az országban úgy általában.

Az egyik ok tehát a rengeteg fejlesztés volt, de tegyük hozzá: ez önmagában mit sem ér erős és profi kommunikáció nélkül. A Fidesz ezt is mellérakta, hiszen Nyitrai Zsolt minden évben írásban számolt be minden háztartáshoz eljuttatott kiadványban a munkájáról és az eredményekről. Szinte minden településen egy külön újság vagy szórólap jelent meg a kampányban is, ami azt tartalmazta, mi minden történt vagy történik ezekben az években – és a számok önmagukért beszéltek.

A Polgárok Háza oldalára csak annyit írt a Fidesz, hogy „Fejlődés = Nyitrai Zsolt” – és mindezt meg sem támadta az ellenzék. Láthatóan ők is elismerték, hogy az elvégzett munka teljesen rendben volt.

Országos figyelem

Nemcsak a merész akciók és az erős ellenzék miatt, de egyébként is fokozott országos média figyelem övezte az egri körzetet a kampányban. Orbán Viktor kormányfő itt indította kampányát, és több miniszter is meglátogatta Nyitrai Zsoltot az elmúlt két hónapban. Itt volt Szijjártó Péter, Kövér László, Deutsch Tamás, Semjén Zsolt – nem volt olyan hét a kampányban, hogy ne egy nagyágyú segítsen Nyitrainak a Fideszből. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Nyitrai az elmúlt években jelentősen megerősödhetett párton belül is, a Miniszterelnökkel egyre több közös programja van.

Az országos figyelmet fokozta a Jobbik is, a HírTV-N1TV-Alfahír háromszög gyakorlatilag külön stábot állomásoztatott a térségben, minden nap igyekeztek valamiből ügyet kreálni. Jobb híján a Fideszre próbálták kenni azt is, ha az eső lemosott pár jobbikos plakátot. Az egyesült ellenzék bukása tehát nemcsak magas részvétel, de országos médiafigyelem mellett történt meg.

Együtt a polgármesterekkel

Nyitrai Zsolt köszönetet mondott a környező települések polgármestereinek is. Megköszönte a támogatást, akikkel – mint mondta – jó szakmai és emberi kapcsolatot tudott kialakítani az elmúlt években, egymás szövetségesei lettek. Mint tudjuk, a polgármesterek külön plakátokon hirdették, hogy Nyitraival vannak, ami rendesen kiverte a biztosítékot az ellenzéknél – több helyen meg is támadták ezt a választási bizottságnál, eredménytelenül. Pedig soha ennyi polgármester nem állt még ki egy országgyűlési képviselő mellett. Mirkóczki hiába igyekezett minden faluból bejelentkezni facebookon, nála üres standokat, egy-két arra lézengőt lehetett látni, míg Nyitrait a polgármesterek kísérték, és több tucat vagy több száz érdeklődő a kampánya során.

Meg is lett az eredménye: Nyitrai a kistelepüléseken valósággal tarolt. Három faluban is 70% fölött kapott a képviselő, ami elgondolkodtató lehet minden ellenzéki számára.

A polgármesterek kiállását az ellenzék azzal indokolta, hogy kényszerből született, de ez minden mozdulatból, interjúból látszott, hogy nem így van. Egyszerűen ők Nyitrait akarták képviselőnek, mert jó az együttműködés köztük, az ellenzék pedig önmagát csapta be, amikor erről nem akart tudomást venni, és kormányváltó hangulatot vizionált.

Erős stáb, magabiztos kampány

Nyitrai Zsolt az önkénteseknek munkáját is kiemelte, akik segítettek a kampányban. Nem tudjuk, pontosan hányan lehettek, de információink szerint több, mint ötszázan segítették Nyitrai megválasztását. Aki járt a kampányközpontban az utolsó héten, így nyilatkozott: „a PH (Polgárok Háza – a szerk.) néha úgy nézett ki, mint egy zsúfolt metrókocsi. Több tucat ember telefonált, kampányanyagokat rakodott, intézkedett. Sörpadokat hoztak, hogy mindenki le tudjon ülni enni, a konyhában meg két kávéfőző működött, és volt még egy tartalékban.”

Az elismerésből jutott a kampányfőnök Oroján Sándornak is, aki Nyitrai szavai szerint, hibátlan, profi teljesítményt nyújtott. „Komoly referencia munka volt, amelynek során új, korszerű kampányeszközöket próbáltak ki, az online elemzésektől, az új társadalmi technikákig” – fejtette ki a politikus. A boszorkánykonyhába nyilván nem engednek betekintést, de egy-két elmondásból tudjuk: Orojánnak a kampányban sok merész húzása volt, vasárnap pedig – pusztán a napközbeni részvételekből – jól prognosztizálta az eredményt, nem kis meglepetést okozva ezekkel saját stábjának is.

Nyitrai megköszönte az őt ajánlóknak is a támogatást – mint ismert, olyanok álltak ki személyes üzenettel Nyitrai mellett, mint Szabó Attila, Kossuth-díjas művész, vagy Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok.

Ismert személyiségek mellett egyébként az Egri Lokálpatrióta Egylet is Nyitrai Zsoltot támogatta, Habis Lászlóék még hivatalos nyilatkozatot is kiadtak.

Nyitrai Zsolt, a választások éjszakáján sportszerűen megköszönte az ellenzéki szavazóknak is, hogy éltek választójogukkal. Egyúttal gratulált politikai ellenfeleinek, mint mondta: jó versengés volt. Egyedül volt azzal, hogy a Kétfarkú Kutyapártnak is megköszönte a kampányt. Nyitrairól köztudott, hogy mindenkivel viccel, és szereti az iróniát. A humor sem hiányzott a győzelmi értékeléskor sem, a frissen újraválasztott képviselő ugyanis egy mosógépre állva köszöntötte az eredményváró résztvevőit. Mind mondta, fontos az önirónia, és ezzel keretbe foglalja a választási kampányt.

Eltűnt a baloldal, bukott a Jobbik

Az országgyűlési választás fontos tanulsága a baloldal totális veresége, miután az MSZP támogatását is élvező DK-jelölt, Kertészné Kormos Noémi mindössze a szavazatok 6,86 százalékát tudta megszerezni, az LMP-s Komlósi Csaba pedig a 3 százalékot sem érte el. A baloldal gyakorlatilag lefejezte saját magát, vállalható arc nem maradt a pártokban, a szavazói pedig a Jobbik mellé álltak. A Jobbik listán több szavazatot kapott, mint az MSZP-P-DK-LMP összesen. A választók tehát megmutatták: Heves megyében egyelőre vége a baloldalnak.

A Jobbik ezzel lehetne a választások relatív nyertese, de valójában nem az.

A Jobbik nem érte el a célját, hiába próbálták a baloldalon „megtisztítani” az utat Mirkóczki Ádám előtt azzal, hogy az ismert, rutinos parlamenti képviselőt, Korózs Lajost nem küldte ringbe az MSZP, helyette a teljesen újonc DK-s Kertészné indult erősen behúzott kézifékkel, azaz visszafogott kampánnyal. A balról jött segítség is kevés volt Mirkóczkinak a sikerhez, a szavazók nem díjazták az elvtelen taktikázást.

Az sem segített az egri jobbikos politikuson, hogy volt SZDSZ-es és baloldali polgármesterek, önkormányzati képviselők is támogatták a kampányban, még ha nehéz lesz is elszámolni a választókkal, hogy miért álltak be egy jobbikos jelölt mögé. Önmagában érdekes, hogy a szélsőjobboldali párt prominense mellé álltak balliberális személyiségek. Ilyen például, Weil Zoltán, korábbi SZDSZ-es egri képviselő, most gyurcsányista, Nagy Imre, volt MSZP-s polgármester, vagy a jelöltségtől visszalépett Tóth Zoltán (Momentum). Nem vall szilárd értékrendre és egyenes gerincre az, hogy „demokrataként”, „liberálisként” jobbikos jelölt támogatására szólítottak fel.

A jobbikos Mirkóczkit támogatta egyébként Csarnó Ákos, az egriügyek.hu főszerkesztője is, csakúgy mint a füzesabonyi baloldal ismert figurája, Wenczel Árpád és köre. A nagy összefogás azonban így is bukáshoz vezetett, most pedig joggal dühös minden baloldali szavazó a saját pártjai mellett a Jobbikra is: az ő listájuk gyarapodott, a baloldalt felszámolták, mégis bukás az eredmény. Ráadásul sokan elveszítették a hitelüket is a választók szemében: arra biztatták a baloldali szavazókat, hogy szavazzanak egy jobbikosra. Emellett azt ígérték: kormányváltás lesz, tutira nem lesz Fidesz-többség, Egerben pedig simán verhető Nyitrai. Nehéz lesz ezek után a becsapott szavazók szemébe nézni, és még nehezebb lesz később bármihez is a támogatásukat kérni. A Jobbik eközben feldarabolódott, a régi tagságot kiradírozta Mirkóczki a pártból – még a plakátolást is messziről jött zsoldosok végezték neki.

Képaláírás: „Ilyen képekkel támadták Mirkóczkit a Jobbikból kiszorulók” „Forrás: Egri UFO”

A Jobbik tehát tagság nélkül maradt, megfosztva az esélyesség tévképzetétől, egy többszörösen bukott vezetővel, Mirkóczkival terhelve. Mirkóczki köztudottan Vona embere, aki meggyengült Vona távozásával, az sem elképzelhetetlen, hogy ő is bedobja a törölközőt, és egy évtizednél is hosszabb kudarc-sorozat után felhagyjon a politizálással.

A Jobbikban tehát nem maradt más, mint néhány fanatikus, aki elveit vesztve is a pártban harcolt a semmiért – miközben szavazóikat elveszítették, és baloldalról kaptak újakat, akik nyilván nem stabil támogatók.

Függetlenek is voltak

A független jelöltek közül Vámos Csaba, a kéményseprők szakszervezeti vezetője egy százalékot ért el. Sokáig úgy tűnt, hogy az ellenzéki pártok félreteszik önös érdekeiket, és beállnak Vámos mögé – Vámos ezért udvarolt az ellenzéki szavazóknak, de végül csalódnia kellett. Az ellenzék nem támogatta, így valódi szavazóbázis nélkül maradt.

Leszerepelt az ismert egri fertálymester, Dr. Csorba László is teljesítményével, aki ugyancsak egy százalék körüli voksot tudhat magáénak.

Dr. Csorba László (archív fotó: Gál Gábor, fotoda.hu)

A nagy múltú, tekintélyes civil testület nem is támogatta, sőt értetlenül álltak a jelöltsége előtt, hiszen a Fertálymesterek Testülete  hagyományosan nem politizáló szervezet. Csorba mégis erőltette a jelöltséget, majd kommunikációjával ő is Mirkóczki mögé állt. A választás másnapján törölte Facebook oldalát, valószínűleg szeretné mihamarabb elfelejteni a csúfos kudarcot, és azt is, hogy nyíltan ellenzéki hangot ütött meg Nyitraival szemben. Nem ez az első eset, hiszen Várkonyi György és Pócs Alfréd korábban már tüntetést is szerveztek, ami érdeklődés hiányában szintén elhalt. Kérdés, hogy a fertálymesterek hogyan viszonyulnak a jövőben a politizáló tagjaikhoz.

Mi lesz ezután?

Sokan találgatják, mi történhet majd az ellenzékkel a választások után. A Jobbik szétesett, Mirkóczki reménytelen helyzetben van, ha egyáltalán folytatja még a politizálást. Az MSZP megszűnt létezni, láthatatlan volt az egész ciklusban, a kampányban részt sem vett. A DK eleve nem szállt ringbe egy ismeretlen jelöltet indítva, míg a baloldali álcivilek, mint a füzesabonyi Összefogás Füzesabonyért Egyesület a Jobbik mellé álltak. Az LMP is mindent megtett, hogy Komlósi ne kapjon szavazatokat, az egriugyek.hu-t Csarnóék a Jobbik szolgálatába állították, ezek után nehéz lesz mindenkit elutasító, tiszta iránynak mutatkozni. Összetapadtak, minden elvüket feladták, majd súlyos vereséget szenvedtek. A romokból kétséges, hogy építeni lehet-e bármit is az ellenzéki oldalon. Végképp kétséges, hogy politikai haszonlesőkön kívül lesz-e bárki, aki komoly emberként az arcát adja majd ehhez az ellenzékhez. Gyurcsányhoz, Toroczkaihoz, Sneiderhez, Szélhez, Kunhalmihoz, avagy helyben Mirkóczkihoz, Komlósihoz, Korózshoz és a többiekhez – már ha maradnak egyáltalán a következő ciklusban.

 

Továbbiak Politika kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Melyik egri programsorozatot kedveli a legjobban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!


Legtöbbet olvasott

FEL

Oldalainkon bizonyos technikai adatokat rögzítő cookie-kat (sütiket) használunk statisztikai célokból. Ezekről és adatai kezeléséről olvashat friss adatvédelmi tájékoztatónkban. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás