Lépjen kapcsolatban velünk

EgerHírek

Mai névnap

Magdolna

Egri séf népszerűsítette a magyar konyhát Spanyolországban

Gasztro

Egri séf népszerűsítette a magyar konyhát Spanyolországban

Alig ért véget a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) egri találkozója, máris egy világeseményen láthattuk újra Macsinka Jánost, a Macok séfjét, aki a nemzetközi, főként a spanyol közönség számára mutatta be országunk gasztronómiáját, hogy hozzánk csábítsa a turistákat. San Sebastianban az érdeklődés minden várakozást felülmúlt, ám szakembereink is sok információhoz juthattak hozzá, ez pedig hasznára válik a magyar vendégeknek is.


A Magyar Turisztikai Ügynökség a SVÉT csapatával népszerűsítette hazánkat, a magyar standon mindvégig nagy volt a tömeg, de a bemutatókon is jelentős volt az érdeklődés. Macsinka Jánost és csapatát nemigen hagyták pihenni, de néhány percre kiragadtuk a forgatagból:

Macsinka János: A tapasztalatok megszerzésére itt minden lehetőség adott a standokon is, valamint az előadásokon, ahol a világ legjobb séfjei mutatják be tudományukat. Elleshetünk új fogásokat, a kóstolókon pedig megismerkedhetünk az új ízkombinációkkal. Ám ennél fontosabb, hogy elhozzuk ide a magyar és az Eger környéki ízeket, itt van a kínálatban a szilvásváradi pisztráng, a Böjt Pincészet Bikavére ( a borkóstolón egy St. Andrea Bikavért is bemutattak), és a Bükkből hoztuk a szarvas bélszínt. Sok spanyol megszólít minket és mindenki csodálkozik, milyen szinten van ma a magyar gasztronómia.

Eger Hírek: A San Sebastian Baszkföldön található, ahol szintén „sertéskultusz” van, akárcsak nálunk…

Macsinka János: Valóban sok a hasonlóság, erősek a paraszti hagyományok, ők is feldolgozzák a disznót a fejétől a farkáig, népszerűek a belsőségek, a vér, a véreshurka, a máj, és az elegáns éttermekben is kérhetünk például sertésfület, ami Európában egyedülálló. Azt lehet mondani tehát, hogy rokon lelkek vagyunk a gasztronómiában, mi egy kicsit fűszeresebben főzünk, ők egy naturálisabb ízvilágot használnak, de ezáltal nagyon hamar megkedvelik az ételeinket. És hogy ne mindig csak a gulyással szerepeljünk, elhoztunk egy paprika nélküli (előtti) bárányból készült ételt, egy ősi magyar levest is, amelyet  zöldségekkel, gombával tálalunk.

Telt ház fogadta a magyar séfek által prezentált gasztronómiai bemutatót, ahol az említett füstölt pisztráng és a liba-, illetve kacsamáj szervírozása után a helyszínen élőben, illetve kivetítőn követhették nyomon az érdeklődők a fő fogások készítését és tálalását.

Nagy sikert aratott a harcsa, s különösen a túrós csusza jelentett újdonságot a jelenlévők körében, amely egy tradicionális magyar étel, és máshol nemigen találkozhatnak vele, mint Magyarországon.

A mangalica pofa – amelyet vörösborral és zöldségekkel párolnak –  szintén nagyon ízlett a főként spanyolokból álló vendégeknek, ehhez köretként egy szintén hazai unikum, a rakott tarhonya társult, amelyet a kis kóstoló tálkák miatt töltve, kolbászként szeletelve adtak a mangalica mellé.

Külön is felhívták a jelenlévők figyelmét arra, milyen fontos szerepet töltenek be a vadhúsok az ország gasztronómiájában. A ételsor zárásaként, egy a régiónkból, a Bükkből érkezett szarvas bélszín – ugyancsak vörösborban párolva – került az érdeklődők elé: az Eszterházi szelet mellé zöldséges, fűszeres tarhonya került, amely szintén különlegességnek  számít a földrész gasztronómiájában.

(Hamarosan hírt adunk a magyar, és főként az egri borok bemutatójáról.)


Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Ön mit szól ahhoz, hogy az Egri borvidék borospalackja után lesz egyedi, egri borospohár is?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!



Legtöbbet olvasott

FEL

Oldalainkon bizonyos technikai adatokat rögzítő cookie-kat (sütiket) használunk statisztikai célokból. Ezekről és adatai kezeléséről olvashat friss adatvédelmi tájékoztatónkban. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás