Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Márk

Sötét
Fény

AFS: Az egri körzet hidat képez Magyarország és a föld távoli vidékei között

AFS: Az egri körzet hidat képez Magyarország és a föld távoli vidékei között

Eger adott otthont a nemzetközi diákcsereprogramok szervezésével foglalkozó AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány éves nagygyűlésének a hétvégén.

Ez a cikk több, mint 5 éve és 5 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Eger adott otthont a nemzetközi diákcsereprogramok szervezésével foglalkozó AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány (AFS) éves nagygyűlésének, amelyre a hétvégén az alapítvány több mint 120 önkéntese és fogadó családja sereglett össze hazánk minden tájáról.

– Heves megye és az egri körzet az elmúlt években fontos hídszerepet töltött be a nemzetközi diákcsere-szervezet életében. A megye szülöttei cserediákként a világ számos egzotikus vidékére juthattak el, és távoli kontinensekről érkező fiatalok vitték Heves jó hírét szerte a világba. Az idei tanévben például egy megyei középiskolás Kolumbiában tölti csereévét, az egri körzet pedig jelenleg egy thai diákot lát vendégül, ám 2017-ben Japánból, Malajziából, Thaiföldről, Indiából és az USA-ból is érkezett egy-egy cserediák a megyébe – mondta el az eseményen megjelent mintegy 120 résztvevőnek, hazai önkénteseknek és fogadó családoknak Vajda Ágnes, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

Az elmúlt 16 évben mintegy 41 külföldi középiskolás töltötte diákcsere-évét az AFS egri körzetében, míg ugyanezen időszak alatt a körzetből 43 magyar diák tanult külföldön az AFS szervezésében.

Az egri körzetből minden évben átlag 10-15 önkéntes segíti aktívan az AFS diákcsere programjainak sikeres megvalósítását: tartják a kapcsolatot a fogadó családokkal és a fogadó iskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle érdekes programokat szerveznek a fogadott diákok számára.

Cserediák: nem csak a nyelvtanulás miatt menő

A következő években az AFS célja az, hogy a kiutazást tovább népszerűsítse a hevesi középiskolások és családjaik körében, és ezzel újra elérhetővé váljon a 2003. évi rekord, amikor a megye 7 cserediákot küldött a világ országaiba.

Az AFS tapasztalatai szerint a magyar diákokat országszerte leginkább a gyors és hatékony nyelvtanulás lehetősége motiválja abban, hogy nemzetközi diákcsereprogramban vegyenek részt, ám a nyelvtanulás mellett sokaknak fontos, hogy önállóságot tanulhatnak, gyorsan megtanulják a beilleszkedést egy új, ismeretlen kultúrába, illetve a magyartól nagymértékben eltérő szokásokat ismerhetnek meg. A külföldön járt magyar cserediákok egyöntetűen életre szóló élményként emlékeznek arra, hogy külföldön különleges ételeket próbálhattak ki, lett egy új családjuk és rengeteg barátjuk a világ legkülönbözőbb tájairól, nem utolsó sorban pedig büszkék arra, hogy külföldön népszerűsíthették a magyar kultúrát.

A jövő augusztusban induló egy tanéves, illetve hat- vagy három hónapos külföldi diákcsere-programokra február végéig jelentkezhetnek a diákok – az afs.hu weboldalon lehet informálódni. Ugyanitt lehet jelentkezni a külföldi cserediákok fogadására.

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban 2015-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban 400 – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint 2000 magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL