Lépjen kapcsolatba velünk

Közgyűlés – szobrot kap Eszterházy

Közgyűlés – szobrot kap Eszterházy

Ez a cikk több, mint 5 éve és 3 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Elfogadták a képviselők a város esélyegyenlőségi programját, valamint az EVAT és a Városfejlesztési Kft. első három negyedéves jelentését. A közgyűlési beszámolón elhangzott, elkészült Felnémeten, az Egri úton az Egészségügyi komplexum és befejezték a Köztársaság téri óvoda költöztetését. Döntöttek arról is, hogy szobrot kap Eszterházy Károly püspök, amit a Bazilika és a Líceum között helyeznek el.

Nyitrai Zsolt napirend előtti felszólalása – Fotó: Lénárt Márton

 Napirend előtti felszólalásában Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője a várost érintő kormányzati döntésekről számolt be. Mint mondta, fontos, hogy új munkahelyek létesüljenek a térségben. Ehhez kapcsolódik a ZF Hungária Kft. nemrég átadott új beruházása, melynek köszönhetően újabb, közel 800 embernek adnak megélhetést. Kiemelte továbbá, hogy több mint 300 millió forintból elindulhat a vasútállomás területén megvalósítandó intermodális csomópont tervezése is, ami egy 5 milliárdos projekt lesz. A Modern Városok Program egri elemeinek megvalósítására 1145 millió forintot csoportosított át a kormány. Elkészült az M25-ös gyorsforgalmi út északi része, amit már használhatnak az autósok. A munka fele már elkészült és hamarosan indulhat az Egert elkerülő út tervezése is.

Szintén a közgyűlés előtt emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt két korábbi képviselőről, dr. Renn Oszkárról és Bíró Józsefről.

Fotó: Nemes Róbert

Az első napirendi pontban a 2018-as költségvetés módosításáról tárgyalt a testület. Ezzel kapcsolatban Habis László polgármester elmondta: 49,1 milliárd a költségvetési főösszeg. Az első félévi módosítás 9,6 milliárd forintot tett ki, ebből kétmilliárd a 2017-es maradvány. A kincstárnál 1,2 milliárd forint értékben vásárolt értékpapírt a város.

Módosult az újszülött gyermekes családok támogatásáról szóló rendelet, így már azok is kaphatnak csomagot, akik albérletben laknak Egerben.

Az orvosi körzetekkel kapcsolatban Bodnár Gábor, az EKVI igazgatója elmondta, elkészült Felnémeten, az Egri úton az Egészségügyi komplexum, ugyanakkor befejezték a Köztársaság téri óvoda költöztetését.

Elfogadták a képviselők a város esélyegyenlőségi programját, valamint az EVAT és a Városfejlesztési Kft. első három negyedéves jelentését. Utóbbi kapcsán több ellenzéki képviselő is kiemelte, fontosak a városi fejlesztések, de törekedni kell a jó kivitelezési minőségre.

Új szoborral gazdagodhat a város

Az egyház és az egyetem életében is jelentős szerepet játszó Eszterházy Károlyról készült alkotást a róla elnevezett téren, vagyis a Bazilika és a Líceum között lesz látható. A szoborállítás költségeit a város és az egyház közösen finanszírozza. Elindulhat a Rác templom felújítása is, amit a város a Budai Szerb Ortotox Egyházmegyével együtt valósít majd meg.

A déli iparterület kármentesítését korábban elvégeztette az önkormányzat, de 2022-ig monitoringozni kell a területet, ami további 8,2 millió forintba kerül. Ezt is megszavazta a közgyűlés.

A Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával két óvodai focipálya épül a Felsővárosban, amit az alsótagozatos általános iskolások is használhatnak. A testület megszavazta az ehhez szükséges közel  másfél millió forintos önerőt.

A közgyűlés végén tájékoztató hangzott el az egri vár fejlesztéséről, a város idei első három negyedéves gazdálkodásáról.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL