Lépjen kapcsolatba velünk

Borszentelés – Isten áldását kérték a borvidék nedűire

Borszentelés – Isten áldását kérték a borvidék nedűire

Isten áldást kérték az Egri Borvidéken idén készült borokra, ami az elmúlt esztendők egyik legjobb évjárata.

Ez a cikk több, mint 5 éve és 3 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Isten áldást kérték az Egri Borvidéken idén készült borokra, ami az elmúlt esztendők egyik legjobb évjárata.

December 27-én, János napon szentelték meg az egri bazilikában a borvidék nedűit, ahol Szent János közbenjárásával Isten áldását kérték azokra. Buda Péter főszékesegyházi kanonok az egri Bazilikában tartott Szent János-napi borszentelésen azt mondta  – a bor az isteni bőkezűség jelképe, amely a szőlőtő termése és az emberi munka gyümölcse. Mi pedig hálásak vagyunk, hogy az Úr ránk bízta e művét.

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a szentmisét követően már a Líceumban értékelte. Azt mondta, a korábbi éveknél mintegy tíz százalékkal több szőlő termett és a minőségük is kiemelkedő. Mindebből következik, hogy az elmúlt esztendők egyik legjobb évjárata a mostani. Hozzátette 2018-ban  Debrői Hárslevelűből 23 ezer mázsa termett. A Egri Bikavér mennyisége 274 ezer mázsa lett, ebből 76 ezer mázsa superior és grand superior.  A védett eredetű egri bor alapanyagából 422 ezer mázsa termett idén a tőkéken.

A borszentelés követően Patai István az Egri Borvidék Borminősítő Bizottságának elnöke értékelte az esztendőt, majd jutalmazták a grémium kiemelkedő tagjait, Balga Irina és Tóth Istvánné vehetett át oklevelet.

Fotó: Nemes Róbert

 

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL