Lépjen kapcsolatban velünk

EgerHírek

Mai névnap

Illés

Ősi csodaszer: mindent a hagymáról

Életmód

Ősi csodaszer: mindent a hagymáról

Nem igazán kell a hagymát bemutatni, sokan ismerjük és gyakran használjuk, ám elterjedését, gyógyhatásait és a történetét már kevesebben.


Makói Hagymafesztivál – MTI Fotó: Rosta Tibor

A hagyma Ázsiában őshonos, innen terjedt el az egész világon. A róla szóló első feljegyzések a Közel- és a Távol-Keletről erednek, ahol a hagyma használata élelmiszerként, vallási célokra, valamint gyógyszerként is széles körben ismert volt. Az ókori egyiptomiak Ízisz szent növényének, a termékenység és a növekedés szimbólumának tartották. A középkor óta Wales jelképe, a legenda szerint ugyanis csatát nyertek a kelta walesiek a segítségével. Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és hagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. A csata sikeres volt, a hagyma pedig belekerült Wales címerébe.

Egy másik városi legenda szerint a II. világháború idején Japánban elterjedt az a babona, miszerint a fokhagyma- és a hagymafogyasztás védelmet nyújt a szörnyű ellenséges légitámadásokkal szemben.

Tele van vitaminnal

Ha a fentiekben kételkedünk is, abban biztosak lehetünk, hogy a hagymának számos jótékony hatása ismert, hiszen több mint százötven hatóanyag van benne, többek között tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, jódot, foszfort, cinket, szelént, nikotinsavat, flavonoidokat és kéntartalmú vegyületeket is.
Nagyon sok típusa vált ismertté, de alapvetően három hagymafélét különböztettek meg a ősi feljegyzések: a közönséges hagymát, amelyet mi vöröshagymaként ismerünk, a fokhagymát, valamint a póréhagymát. A híres makói vöröshagyma a XVIII. században vált ismertté egész Európában; a makói hagyma ma már hungarikum.

A fokhagyma a népi gyógyászat fontos része – Fotó: pixabay.com

Gyógyszerként sem utolsó

A hagyma gyógyító hatását már Dioszkoridész Pedaniosz ókori orvos is feljegyezte gyógynövényekkel foglalkozó kötetében. Jellegzetes ízét és illatát adó kénvegyületei miatt terjedt el az az általános vélekedés, hogy a leve alkalmas különböző fertőzések megelőzésére. A népi gyógyászatban évezredek óta használják ezt az egyébként az amarilliszfélék családjába tartozó növényt

a hurutos állapotok, légúti megbetegedések, magas vérnyomás esetén, emésztőrendszeri bántalmak és vérhas ellen, de annyira bíztak a varázserejében, hogy pestis ellen is alkalmazták, és afrodiziákumként is ismert volt.

Baktériumellenes hatását már az 1800-as években leírta Louis Pasteur francia mikrobiológus és kémikus, és ezt a mai kutatások is megerősítették. Orosz tudósok 150 növény közül a fokhagymát és a vöröshagymát találták a két leghatásosabb baktériumölőnek.

A vöröshagyma külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Magát a növényt és hatóanyagainak a kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre, gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít a koszorúér-megbetegedések megelőzésében.

Forrás


Tovább olvasás
Önnek ajánljuk

Továbbiak Életmód kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Ön mit szól ahhoz, hogy az Egri borvidék borospalackja után lesz egyedi, egri borospohár is?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!


Legtöbbet olvasott

FEL

Oldalainkon bizonyos technikai adatokat rögzítő cookie-kat (sütiket) használunk statisztikai célokból. Ezekről és adatai kezeléséről olvashat friss adatvédelmi tájékoztatónkban. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás