Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Auguszta

Sötét
Fény

Egerben is egyre több helyen fizethetünk elektronikusan

Egerben is egyre több helyen fizethetünk elektronikusan

Ez a cikk több, mint 5 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A gazdasági lapok vezető híre volt a minap, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idehaza rekordszintre, mintegy 6117 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, mely hírek tökéletesen alátámasztják azt a tényt, hogy a napi bevásárlások 74 százaléka itthon még mindig készpénzzel történik. Mindez pedig úgy, hogy közben egyre több innovatív fizetési megoldás érhető el hazánkban is.

PayPass fizetés

Betudható mindez egyfajta rossz beidegződésnek is, hiszen még mindig hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy az elektronikus fizetéssel túl sok digitális lenyomatot hagyunk magunk után, ezáltal pedig kiszolgáltatottá, kvázi nyomon követhetővé válunk térben és időben. A kérdés itt az, hogy mikor billen át a mérleg nyelve a paranoia oldaláról a kényelem térfelére. Ha valaki egyszer belekóstol az egyérintéses fizetés lehetőségébe, kétségkívül könnyen rászokhat, márpedig ez volna a rövidtávú cél, a technológia minden más pozitív hozadékával együtt.

Egerben a helyzet valamelyest kedvezőbb lehet, hiszen az idegenforgalom húzó hatása az elektronikus fizetésnek is kedvez. Ennek ellenére viszont még mindig akad szép számmal olyan vállalkozás, ahol kizárólag készpénzzel tudjuk kiegyenlíteni a számlát, ez pedig néha kellemetlen szituációkat szülhet a kasszánál állva.

Egyes tech oldalak értesülései szerint még az idén megérkezhet Magyarországra az Apple Pay, az almás cég gyors és kényelmes fizetési megoldása, ami újabb lökést adhat majd az elektronikus fizetés elterjedésének.

Miközben sokan még csak a PayPass kifejezést ízlelgetik, szépen lassan teret hódít a mobil, vagy épp a QR kódos fizetés, amely biztonságos, gyors, egyszerű, olcsó és nem utolsó sorban, kényelmes megoldás. Milyen hozadékai lehetnek ennek a magyar piacon? Mivel jár az Azonnali Fizetési Rendszer július elsejei bevezetése? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ egy napokban világot látott friss elemzés.

Egyre elterjedtebbek a különféle mobilfizetési és egyéb innovatív pénzáramoltatási megoldások, melyek itthon leginkább a fiatalok és a fiatal felnőttek körében örvendenek töretlen népszerűségnek. Az éppen zajló folyamatnak újabb lökést adhat az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jei bevezetése, ami egy újabb szöget jelent majd a készpénzes fizetés koporsójába.

Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója a pénzcentrum.hu kérdésére elmondta:

Továbbra is kevés a bankkártya-elfogadóhely hazánkban, számuk tavaly alig haladta meg a 110 ezret.

Az üzletfejlesztési igazgató aláhúzta továbbá, hogy ez a tendencia a vásárlók szempontjából nem feltétlenül hátrány: világszerte teret nyernek és növekednek a kártyás fizetésen kívüli megoldások, mint a QR kódos fizetés vagy a mobilfizetés, amelynek több fajtája létezik. A vásárlók már Magyarországon is megtalálhatják a legfontosabb innovatív fizetési megoldásokat, ha helyettesíteni akarják a készpénzt: lehetségesek a QR, a vonalkód alapú tranzakciók vagy épp az NFC chippel történő mobilfizetés. Utóbbi megoldás jelenleg döntően kártyatársasághoz kötött, de várhatók a piacon olyan új megoldások, amelyeknek köszönhetően a kereskedői terminál és a pénztárca-szolgáltató direktben összeköthető.

A vásárlók és a kereskedők részéről egyre nagyobb igény lesz az olyan fizetési megoldásokra, amelyek gyorsak és kevés teendőt igényelnek

– mondja Krocsek Attila, aki további elvárásokat is sorol. Olyan megoldásokra lesz kereslet, amelyek egyszerűek, mert csökken a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma, olcsók, mert alacsonyak a fizetendő jutalékok, díjak, praktikusak, mert egy telefon vagy egy okosóra is elég lehet a fizetéshez, valamint biztonságosak, mert a QR-kódos fizetés például minden egyes tranzakcióhoz egyedi, saját pénztárca-azonosító kódot generál.

Reményeink szerint Egerben is egyre több helyen nyílik majd lehetőség ezen innovatív fizetési lehetőségek használatára, de addig biztos, ami biztos, legyen nálunk némi vésztartalék készpénzben is!

Továbbiak Gazdaság kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL