Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Emma

Sötét
Fény

Önkéntesek készítenek fészkeket a fecskéknek

Önkéntesek készítenek fészkeket a fecskéknek

Önkéntesek készítenek fészkeket a fecskéknek

Ez a cikk több, mint 5 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Szorgos kezek készítik a fecskefészkeket Egerben a Nyitott Kézműves Műhelyben, ugyanis annak vezetője Berzsenyi Mariann is csatlakozott a „Mentsük meg a fecskéket” országos civil kezdeményezéshez.

A kiindulója, hogy nálunk, Magyarországon és Európában is 2000 óta évről-évre egyre kevesebb a fecske. Mindez két okra vezethető vissza: kevesebb táplálékot találnak a csökkenő állattartás és a vegyszeres gyomirtás miatt, valamint nem tudnak maguknak sárfészket építeni sem az egyre nagyobb szárazság és a sok beton, aszfaltozott út miatt.

Ez utóbbiban nyújt segítő kezet a fecskéknek a keramikus és a műhelyébe ellátogató madárbarát önkéntesek karöltve a Magyar Madártani Egyesület Bükki helyi csoportjával, akik szintén csatlakoztak hozzá.

Itt aki nem sajnálja „bekoszolni” a kezét egy kis agyaggal bátran készíthet a füsti fecskéknek és a molnárfecskéknek fészket, amibe beköltözve már csak az azzal kell törődniük, hogy kibéleljék és tojásokat rakjanak. Aki kedvet kapott a kézműveskedéshez és ellátogat a műhelybe, csupán az agyag árát kell, hogy kifizesse.

A madaraknak ezen túl másképp is segíthetünk. Fellocsolhatunk nekik egy kis területet az udvarunkon, vagy tehetünk ki egy tálcát, amin folyamatosan biztosítjuk a sarat számukra a fészeképítéshez és a javításhoz. A táplálékszerzésüket azzal könnyíthetjük meg, hogy otthonunkat minél természet közelibbé próbáljuk tenni, nem permetezünk, nem írtjuk a rovarokat, hiszen ők elsősorban ezekkel táplálkoznak. A fecskék a leghasznosabb ingyenes szúnyogirtók.

Továbbiak Életmód kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL