Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Auguszta

Sötét
Fény

Órákon át égett a Notre Dame, de sikerült megfékezni a lángokat

Órákon át égett a Notre Dame, de sikerült megfékezni a lángokat

Órákon át égett a Notre Dame, de sikerült megfékezni a lángokat

Ez a cikk több, mint 4 éve és 11 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Hatalmas tűz pusztított a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfő este, a nagyhét első napján. A tűz következében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

Sikerült megmenteni a párizsi Notre Dame szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól. A gótikus székesegyházban a kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. Egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során – írja a hirado.hu.

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet

Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Újjáépítik a 850 éves katedrálist

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot.  Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le.

„A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma”

– fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt. Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa)

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a reastaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

Szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket Erdő Péter

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre Dame-ban kitört tűzvész miatt hétfő este. A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn esti közleményében.

Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa)

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL