Lépjen kapcsolatba velünk

Vasárnap Eger sorsa is eldőlhet

Vasárnap Eger sorsa is eldőlhet

Vasárnap Eger sorsa is eldőlhet

Az alacsony országos részvétel az ellenzéknek kedvez.

Ez a cikk több, mint 4 éve és 9 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Különböző közvélemény kutatók már megbecsülték az EP-választás várható eredményét, eszerint a Fidesz 12-ről 13-ra növelheti a mandátumai számát, az ellenzék pedig tovább gyengül országosan, alig 8 helyet szerezve a brüsszeli testületben.

Egerben speciális a helyzet

Egerben az ellenzék már év elején összeállt Mirkóczki Ádám polgármesterré választása érdekében, és azóta csak az őszi választást tartják szem előtt. A jelenlegi baloldali képviselők Mirkóczki támogatásáért cserébe azt kérték a Jobbiktól, hogy megőrizhessék mandátumukat az önkormányzatban, vagyis saját maguk kerülhessenek be a biztos listás helyekre.

Így a baloldali ellenzéki pártok feladásáért cserébe ismét képviselő lehet Mirkóczki Zita (MSZP), Földvári Győző (DK) és Komlósi Csaba (LMP). A Jobbik előreláthatólag Hajnády Kristóf Endrét, Mirkóczki Ádám sajtósát fogja listás helyhez juttatni. Az összeállás ezzel szolgálja a jobbikos Mirkóczki Ádám mellé álló önfeladó politikusok egyéni érdekét, és ebbe a képletbe csak bezavarni tud a mostani EP-választás.

A nagy ellenzéki összeborulást ugyanis rossz szemmel nézik azok a párttagok, akik vezetőik miatt kiszorulnak a listás helyekről pusztán amiatt, hogy nem akartak beállni egy jobbikos országos politikus szekértáborába, és azok a választók is, akiknek vagy Gyurcsányból, vagy a köpönyegforgató, szélsőjobboldaliból baloldalivá maszkírozott Jobbikból van elegük. Sok választó kénytelen orrát befogva szavazni, vagy egyszerűen otthon maradni.

Az EP-választás ezért elsősorban az ellenzék számára létfontosságú, mert megmutatja majd az összeállás támogatottságát. Vajon azok a szavazók, akik tavaly tavasszal elmentek, és az MSZP-re, DK-ra, LMP-re, Jobbikra voksoltak, ott lesznek-e idén is  szavazóhelyiségben?

A részvétel fontossága Egerben

Országosan az alacsony részvétel az ellenzéket segíti, ugyanis a bejutási küszöbön mozgó Momentum és az 5% alatti LMP könnyen kimaradhat az Európai Parlamentből egy magasabb részvétel esetén. Egerben viszont az alacsony ellenzéki részvétel azt üzenheti az egri összeállásban érdekelteknek, hogy hiába a technikai koalíció, a választók nem díjazzák az elvtelen pragmatizmust.

A gyenge ellenzéki szereplés Egerben azoknak segíthet, akik visszatérnének a korábban sikeres baloldali modellhez, ami kétszer is (2002, 2006) legyőzte Orbán Viktort: a szakszervezetek felkarolásához, a szociálisan leszakadottak megsegítéséhez, a hagyományos baloldali politizáláshoz, a jobboldal kirekesztéséhez, vagyis az MSZP és a DK eredeti értékeihez.

Az ellenzéki pártok helyi vezetői ezért igyekeztek megúszni az EP-választást, hangjukat sem lehetett hallani az elmúlt hetekben. Könnyen megmutatkozhat ugyanis az összeállás értelmetlensége, az átlátszó civil köntös, ami alatt az egyéni politikusi érdekek húzódnak meg.

Nem kampányolt az ellenzék Egerben

A Fidesz szokásához híven minden választást komolyan vesz, az Egri Polgárok Házában nagy a nyüzsgés az utolsó héten is.

Az ellenzék ezzel szemben igyekezett láthatatlanná válni, nem akarják arcukat adni a várható vereséghez.

Abban reménykedhetnek, hogy következmények nélkül múlik majd el a vasárnap esti vereség, vagy hogy legalább nem őket fogják leváltani a gyenge teljesítmény miatt. Ha magukba néznek, a gyenge eredményért, az elmaradó kampányért pedig éppen ők a felelősek.

Mi lesz jövő héttől?

A Fidesz folytatja eddigi útját, a választási győzelem nem valószínű, hogy bármin is változtat Egerben. Ellenzéki térfélen könnyen lehet, hogy az összeállás vasárnap után is megmarad. Felülkerekedik majd a politikusaik egyéni érdeke, és a választóiknak szembe kell nézni azzal, hogy vezetőik feláldozták a számukra kedves pártokat.

A Jobbik és csatolt részei nekifutnak majd az őszi kampánynak, mintha mi se történt volna, a választóik pedig megkapják ajándékba még öt évig azokat a képviselőket, akik eddig is a széthullás szélére sodorták a hajdanán szebb napokat megélt baloldalt. 

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön autósként - ha volna rá lehetőség - használná a Katona téri parkolóházban a bankkártyás, vagy "PayPassos" fizetést?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL