Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Ervin

Sötét
Fény

Hárslevelűk csatája: legjobbak között a Bolyki Pincészet Meta Témája

Bolyki-metatema-harslevelu-Borsmenta

Hárslevelűk csatája: legjobbak között a Bolyki Pincészet Meta Témája

Hárslevelűk csatája: legjobbak között a Bolyki Pincészet Meta Témája

Ez a cikk több, mint 4 éve és 10 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A Borsmenta szakmagazin hárslevelűtesztjén 6 borvidék 18 különböző stílusú, de rendkívül izgalmas hárslevelű borát kóstolták végig. A legidősebbhez 1995-ben, a legfiatalabbhoz 2018-ban szüretelték a szőlőt. Végül a legjobb 7 közé 3 tokaji, egy neszmélyi, két mátrai és egy egri bor került.

A hárslevelű kapcsán a Borsmenta úgy fogalmaz: „fontos és izgalmas Kárpát-medencei szőlőfajta, mégsem kapott eddig soha vezető szerepet. Pedig kvalitásait tekintve akár főszereplővé is válhatna, de a hárslevelű nem szereti a feltűnést, nem áll jól neki a harsányság.” A fajtáról, illat- és ízjegyeiről is értekezik a Borsmenta

Az eredmények:

Ez a szőlőfajta leginkább a Mátrában és Tokajban érzi jól magát, de azért megterem Egerben is. A Bolyki Pincészet Meta Témája egyetlen egri borként vett részt a mezőnyben, bekerült a legjobbak közé és végül hatodikként zárt.

A 2013-as Bolyki Meta Téma nem csak egyetlen egri borként lóg ki a tesztelt hárslevelűk sorából, hanem azért is ritkán találkozni borban ilyen brutálisan magas, 17,3%-os alkoholtartalommal – olvasható a jellemzésben. Ez az alkoholfok áldás és átok egyben, hiszen minden bizonnyal jórészt ennek – na meg a cukortartalomnak – köszönhető, hogy ez a most már ötéves bor ma is áll a lábán, és érlelt, aszalt gyümölcsös, gyömbéres, édesfűszeres, narancshéjas aromatikájával az egyik legtetszetősebb a sorban, viszont átok is, mert ugyanakkor minden szépsége elbújik az alkohol mögött, idő kell hozzá, hogy előcsalogassa az ember. Az illata ígéretes, de az ízeit már kezdi elveszíteni – aki kíváncsi rá, gyorsan kóstolja meg – javasolja a portál.

A mezőny többi hárslevelűjéről a Borsmenta cikkében, ide kattintva olvashattok.

Fotó: Borsmenta

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL