Lépjen kapcsolatban velünk

EgerHírek

11°
Mai névnap

Jolán

“Az együttes megjelenéssel még adós az Egri borvidék” – körkérdés az egyedi, egri borospohárról

Közélet

“Az együttes megjelenéssel még adós az Egri borvidék” – körkérdés az egyedi, egri borospohárról

“Az együttes megjelenéssel még adós az Egri borvidék” – körkérdés az egyedi, egri borospohárról

“Ha már van egy szép, önálló borospalackunk, miért ne lehetne egy önálló borvidéki borospoharunk is? Ezúton szeretném felkérni az egri borászokat egy különleges pohár megalkotására, hogy év végén a borszenteléskor már az új palackból, az új borvidéki borospohárba tölthessük a finom nedűket” – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője a XXIII. Egri Bikavér Ünnep múlt heti megnyitóján. A témában közismert, egri embereket kérdeztünk arról, hogy milyen véleménnyel vannak a borvidéki borospohár gondolatáról.

Habis László polgármester

Habis László – (fotó: Nemes Róbert)

Azt gondolom, az egri borászok példaértékű munkája bizonyítja: az egri borok világhírre érdemesek, s ezt a hazai és nemzetközi versenyeken elért eredményeik is rendre alátámasztják. Számos kiváló egyéniség dolgozik  a borvidéken, tudván, hogy a borászat nem a pillanat, hanem a kitartás, a következetesség, az intuíció mestersége. Kétségtelen, hogy a világ szőlő- és bortermelése rohamléptekkel fejlődik, és e hatalmas versenyben kiemelkedőt kell nyújtani. Elsősorban természetesen magas minőséggel lehet kitűnni, emellett pedig olyan kezdeményezésekkel, mint – az Eger Önkormányzata által is támogatott – Egri borvidéket bemutató könyv, okostelefonos applikáció, vagy éppen a borospalack, amely egyszerre tükrözi a hagyományokat, és a megújulásra valamint egységre való törekvést. Az, hogy a legismertebb, legnagyobb mennyiségben értékesített magyar bor, az Egri Bikavér immáron két esztendeje Hungarikum ugyancsak fontos „hozzáadott érték”. Ha pedig néhány hónap múlva egy Egri borvidéki borospalackból Hungarikum Grand Superior Egri Bikavért töltünk, biztos vagyok benne, hogy a nedű megérdemli, hogy „saját” pohara legyen.

Nagy Réka modell, színésznő, műsorvezető

Nagy Réka – (fotó: Huszár Márk)

A borvidéki borospalack egyenesen megkövetelte azt, hogy legyen mellé borospoharunk is, amit mindenki megcsodálhat és hazavihet magával. Én személyesen is gyűjtöm a poharakat és különösen nagy öröm számomra az, hogy végre lesz egy olyan poharunk is itt Egerben, amire kifejezetten büszkék lehetünk az egyedisége miatt. A városunkba látogató turisták is szívesen visznek haza magukkal egy “kis darabka” Egert szuvenírként, melyek tárháza most a palack mellett ezzel a pohárral is bővülni fog, ami különösen nagy öröm számomra. Ez a pohár ha elkészül, egy újabb szimbóluma lehet majd Egernek.

Honfi Gábor az Eger Sikeréért Egyesület elnöke

Honfi Gábor – (fotó: ese.hu)

Ha Egerre gondolunk, akkor sok más mellett – történelmi, építészeti, szellemi örökség – a bor az, ami óhatatlanul eszünkbe ötlik. Sok vihart látott, sok tragédiát megélt borvidék a miénk, aminek utóbbi néhány évtizede szólt az újbóli felemelkedésről, virágzásról, sőt felvirágzásról. Szorgos kezek, szőlőben és borban művelt gazdák, szőlészek, borászok emelik e vidéknek a nedűjét ismét világszínvonalúra. Megőrizve vagy újra megtalálva azt a karaktert, azt a stílust, amit a szőlőművelés, borkészítés e helyt évszázadokon át hordozott. Ma már ennek az áldozatos munkának igencsak láthatóak az eredményei, ha csak a honi fogyasztás emelkedését, vagy a nemzetközi megmérettetéseken elért sikereket vesszük is számba. Talán egy valamivel, az összefogással, pontosabban az együttes megjelenéssel adós még az egri borvidék, de immár e területen is megtörténtek a legfontosabb – ma már nem is bátortalan – lépések. Lehet azt mondani, hogy az egységes, egri borospalack megalkotása és megszületése kis lépés, de a borvidék jövőjét tekintve hatalmas ugrás az áhított cél, a karakteres, egyetlen más borvidékkel össze nem hasonlítható egri bor mind nagyobb mértékű elfogadása és megszeretése felé. Különösen igaz ez akkor, amikor az Egri bikavér mellett a a Hungarikummá vált vörösborunk fehér testvére, az Egri csillag is elindult hódító útjára, hogy megnyerje Egernek az ország és a világ ínyenc borfogyasztóit is. Ennek a folyamatnak szerves és üdvözlendő állomása, hogy a szakemberek megalkothatják azt a kelyhet, melyben a legszebb jegyeiket mutathatják meg, a maguk teljességében az egri, Eger környékén szüretelt szőlőkből készült boraink. Szép pillanat lesz, amikor egy egri borospalackból egri pohárba töltött borral koccinthatunk a borvidék jelenére, jövőjére, az itteni szőlőtermelők, borászaink, a világ és ezen belül is a Kárpát-medence és szűkebb hazánk borfogyasztóinak egészségére.

Orosz Ibolya képviselő

Orosz Ibolya – (fotó: Nemes Róbert)

Örülök az egri borospohár gondolatának. Az Egri Bikavér mint hungarikum, és az egri borospalack után az egri borospohár igazán jó ötlet. Az egri bor megérdemli, hogy különleges, máshol nem létező poharakból fogyaszthassuk.

dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott

dr. Pajtók Gábor – (fotó: kormányhivatal.hu)

Remek ötletnek tartom, hiszen a borospohár az igényes borfogyasztás szerves eleme, s ezen túlmenően egy igényes és formájában, megjelenésében is megkülönböztethető “egri borvidéki” pohár egyfajta marketing eszköz is lehet. Mindazonáltal az Egri Borvidék esetében nehezebb feladat a megfelelő pohár kiválasztása, mint pl. a csak fehér, vagy döntő részben vörös borokat adó borvidékeken (pl. Tokaj, vagy Szekszárd). A borvidéket reprezentáló pohárnak kiváló minőségben kell elkészülnie és szerencsés, ha a forma, anyag meghatározásában, a pohár kiválasztásában a borászok játsszák a főszerepet.


Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Közeleg a Black Friday, vagy más néven a Fekete Péntek! Idén tervezi, hogy kihasználja az üzletek által nyújtott akciókat?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!

Legtöbbet olvasott

FEL

Oldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk. Adatai kezeléséről olvassa el friss adatvédelmi tájékoztatónkat. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás