Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

József, Bánk

Sötét
Fény

A város fölött az Euro Campus

A város fölött az Euro Campus

A város fölött az Euro Campus

Ez a cikk több, mint 4 éve és 7 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Az Euro Campus nem hátrál meg a kihívásoktól, akkor sem, ha ötven méter magasban kell helyt állni. Széleskörű referenciamunkáik közül kiemelten büszkék lehetnek a gyöngyösi Szent Bertalan templom felújítására, melyet a közelmúltban zártak le.

Az egri székhelyű Euro Campus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a közelmúltban fejezte be a gyöngyösi Szent Bertalan templom rekonstrukciós munkálatait és turisztikai célú fejlesztését. Az 1756-ban átadott barokk épület jelentős része 100 esztendővel ezelőtt a tűz martaléka lett, a gyöngyösiek régóta várták, és nagy figyelemmel követték a város számára szimbolikus jelentőséggel bíró épület felújítását. Állami pályázati forrásból Gyöngyös Város Önkormányzata és a katolikus egyház újíttatta fel a templomot. Ez a feladat nem volt mindennapi és meglehetősen sok kihívást tartalmazott, így a kivitelezéshez egy valóban felkészült, tapasztalatokkal rendelkező és a minőséget mindenek felett értéknek tartó építőipari cégre volt szükség. A kiírt pályázatot sikeresen nyerte el az Euro Campus.

– Milyen munkálatokat végzett el az Euro Campus a templomon?

– Eredeti tervek alapján rekonstruáltuk a tornyok 1917-ben leégett tetőszerkezeteit. Érdekesség, hogy a 8 tonnás, 17 méter magas faszerkezetet a földön építettük meg és daruval emeltük a helyére. Az emelési magasság 34 méter volt, izgalmas pillanat volt, amikor a szerkezet a helyére került – tudtuk meg Eged Mátétól, aki a templomfelújítás projektjét vezette.

– A toronytető vörösréz fémlemez fedést kapott, a díszműbádogozás is vörösrézből készült. Két új kereszt került a tornyok tetejére, mindkettő 4,2 méter magas, fesztávolságuk 1,8 méter. A két kereszt és az alatta lévő aranyalma is aranyozva lett. Mindkét torony esetében a toronysisakokat a torony terétől tűzgátló födém választja el. Nem csupán ez szolgálja a biztonságot, hanem egy oltást segítő vízhálózat kialakítása is. A régi lépcsőt elbontottuk, helyette egy acélszerkezetű lépcső készült. A déli toronyban kicseréltük az ablakokat, az északiban felújítottuk és mindezek mellett újravakoltuk és lefestettük a tornyok belsejét. Újonnan készült az 1360 kg-s harang koronaszerkezete, és felújítottuk az acélszerkezetét. Végül pedig, újraépítettük a toronyórákat, valamennyi új számlapokat kapott, digitális lett, most már mind a nyolc óraszerkezet mutatja a pontos időt – sorolta a projektvezető.

– Turisztikai célú fejlesztést is magában foglalt ez a munka. Ez pontosan mit jelent?

– Kialakítottunk egy acélszerkezetű, üvegfalú panorámaliftet, a lift menetideje alatt a torony belső falán a tornyok építésének, felújításának történetéből látható kiállítás. A lift 30 méter magasra visz fel, a panoráma csodálatos a toronyból. A plébániához tartozó épületben egy kávézót építettünk, valamint kerekesszékkel is megközelíthető jegypénztárt alakítottunk ki.

– Meglehetősen összetett volt ez a projekt. Mennyi idő alatt készültek el?

– Maga a munkaszervezés valóban elég összetett volt, hiszen nem horizontális munkáról volt szó, ahol a különböző szakmák egymás mellett dolgoznak, hanem vertikálisan kellett terveznünk, hiszen egymás felett dolgoztak az emberek. Elég sok megoldandó probléma adódott, kezdve a tornyok felállványozásától egészen a panorámalift szerkezetéig, de a kihívások azért vannak, hogy szembenézzünk velük. A munkát 2018 májusában kezdtük el és néhány hete adtuk át, azt mondhatom tehát, hogy egy év leforgása alatt mindennel elkészültünk – sorolta Eged Máté, nevetve hozzáfűzve, nagyon élvezte ezt a munkát, ami egy kicsit az erőnlétet is javította, hiszen volt, hogy naponta kétszer, háromszor meg kellett mászni a 30 méteres magasságot, hol lépcsőn, hol az állványon.

– Amikor építkezésről beszélünk, főként, ha 30 méteres magasságokban, akkor óhatatlan a felelősség kérdése. Elég egy rossz döntés, a következmények súlyosak lehetnek.

– Igen, de ez a szakma ezzel jár. Figyelni kell minden részletre, mindent át kell gondolni és a felelősséget vállalni kell. A felmerülő problémákra a legjobb tudásunk szerint reagálunk, az elvárásoknak pedig mindig megfelelünk – szögezte le Eged Máté, mégpedig 34 év szakmai tapasztalattal a háta mögött.

A Szent Bertalan templom a gyöngyösiek egyik ikonikus, nagymúltú épülete, ezért aztán örömmel üdvözölték a felújítást és figyelemmel is követték. Ahogy a projektvezető fogalmazott, tisztában voltak azzal, hogy a figyelem középpontjában dolgoznak, de ugyanolyan áttekintéssel és elkötelezett szakmaisággal álltak a feladathoz, mint bármely más feladat esetében. Sok vállalkozó elhivatott és összehangolt munkájára volt szükség, hogy a tornyok végre ismét eredeti formájukban pompáznak, de minden fáradtság megérte, 100 év után újra régi fényében ragyog a Szent Bertalan templom.

Az Euro Campusról írt korábbi cikkeinkért ide kattintva találhatók.

Továbbiak Gazdaság kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön autósként - ha volna rá lehetőség - használná a Katona téri parkolóházban a bankkártyás, vagy "PayPassos" fizetést?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL