Lépjen kapcsolatban velünk

EgerHírek

21°
11°
Mai névnap

Vendel

Bemutatjuk a TS Gastro Kft. egri főzőkonyháját

Gasztro

Bemutatjuk a TS Gastro Kft. egri főzőkonyháját

Bemutatjuk a TS Gastro Kft. egri főzőkonyháját

2017 augusztusában indult a TS Gastro Kft. egri főzőkonyhája.


A konyha főzőtere 200 négyzetméteres, amelyen kényelmesen elfér többek között 8 db 300 l-es üst, 3 db 120 l-es billenő serpenyő, 2 db Rational kombi pároló és 4 db gázzsámoly.

A főzőkonyhán jelenleg 25 fő dolgozik, további 34 TS Gastro munkatárs a 10 tálalóponton segíti a (naponta elkészült) 3.000 étel kiosztását.

A 3.000 adag étel megoszlása:
– 14 fő bölcsődés
– 80 óvodás
– 2.500 általános iskolás
– 300 középiskolás
– 30 szociális ellátás

fotó: Demjén Attila

A napi hagyományos étkezés mellett a TS Gastro egri konyhájában készül a kiszállítási területhez tartozó intézmények érintett tanulói számára a diétás étkezés; ez napi 30 adag (3 fő cukorbeteg, 10 fő gluténmentes, 11 fő tej- és tojásmentes, 6 fő teljes diéta). Dedikált diétás szakács főzi ezeket a speciális ételeket.

A főzőkonyhán a legnagyobb segítség a 2 db Rational kombi sütő-pároló. Az eszköznek számos előnye van, főleg egy ilyen nagy adagszámra dolgozó konyha esetén. Többek között egyszerre 400 adag rakott ételt, vagy 300 szelet húst, vagy 240 db péksüteményt lehet benne egy időben megsütni. A húsok hőmérsékletét egy beépített maghőmérő ellenőrzi, és tartja az optimális szinten.

További előnye, hogy tisztítása nem igényel emberi erőforrást, egy beépített rendszer végzi ezt a nap végén.

fotó: Demjén Attila

A 3.000-es adagszámot nehéz elképzelni, de talán, ha azt mondjuk, hogy egy átlagos napon az egri konyhán
– pörkölt esetén 200 kg húst főznek meg
– pörkölt esetén 240 kg tésztát főznek ki
– almás nap esetén 3.000 db, azaz 420 kg almát juttatnak ki a gyerekek számára
– 1-1 reggeli esetén 90 kg kenyeret használnak fel
– 1.000 liter levest főznek
– 1.000 liter főzeléket főznek, akkor talán egyszerűbb.

Egerben a legkedveltebb ételek közé tartozik a rántott hús, rántott sajt, bolognai spagetti, mákos tészta, grízes tészta, paradicsomleves, gyümölcsleves, gulyásleves.

A TS Gastro Kft. a középiskolások számára lehetővé tette, hogy A és B menü közül választhassanak az ebédnél.

Mint minden gyermekétkeztetőnek, úgy a TS Gastro Kft.-nek is a 37/2014-es EMMI rendelet szabályozza, hogy milyen típusú összetevőből milyen gyakran, mennyit kell adniuk az étkeztetésben részt vevőknek. Például (a napi háromszori étkezést igénylőknek) 10 naponta legalább egyszer kell olajos magvakat, és szintén legalább egyszer kell halat adniuk.

A cég dietetikusai igyekeznek minél elfogadhatóbb formában kínálni a gyerekeknek ezeket az ellenállást kiváltó összetevőket, például halfasírt, tonhalas spagetti vagy szezámmagos húsgolyó formájában.

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek


Szavazások

Ön szerint mi lesz az, amit Mirkóczki Ádám polgármester elsőként végrehajt a vállalásaiból?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!


Legtöbbet olvasott

FEL

Oldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk. Adatai kezeléséről olvassa el friss adatvédelmi tájékoztatónkat. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás