Lépjen kapcsolatba velünk

Jó ütemben zajlik a 250 éves egri palota felújítása

Közélet

Jó ütemben zajlik a 250 éves egri palota felújítása

A Nagypréposti palota teljes felújítása 25%-os készültségnél tart, az építőipari munkát kő-, fa- és fémrestaurátori feladatok is kiegészítik. A fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, a „Belvárosi terek komplex megújítása” című projekt része, melyhez Eger Önkormányzata 1.82 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.


Az épületet Fellner Jakab tervezte, 1774-76 között építették. Emeleti erkélyrácsát és a földszinti ablakok kovácsoltvas rácsozatát Fazola Henrik készítette. Ezt a palotát gróf Batthyányi Ignác káptalani nagyprépost építtette, aki valószínűleg nem lakott a palotában, utódja Dobronyay Miklós kanonok fejezte be, így az ő nevének kezdőbetűi kerültek az erkély korlátjára.
A nagypréposti palota volt a helyszíne annak a tanácskozásnak, amelyen 1849. február 25-26-án Dembinszky Henrik, a magyar hadak főparancsnoka, Görgey Artúr és Klapka György a várható kápolnai csata haditervéről megállapodott.

A 250 éves „könyves palotánál” 2019. augusztus második hetében indult a munka. A rekonstrukció legnagyobb volumenű része a tető felújítása, a pince szigetelése és a számos restaurátori munka (kő, fa, fém) – ezek mind folyamatban vannak.


Továbbiak Közélet kategóriában

#koronavírus

Legfrissebbek

#koronavírus


Szavazások

Ha elérhetővé válna az Oroszországban kifejlesztett koronavírus elleni vakcina, ön beadatná magának?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!

Legtöbbet olvasott

FEL