Lépjen kapcsolatban velünk

EgerHírek


-1°
Mai névnap

Árpád, Árpádina

Első rendes közgyűlését tartja Eger új városvezetése (percről-percre)

Közélet

Első rendes közgyűlését tartja Eger új városvezetése (percről-percre)

Első rendes közgyűlését tartja Eger új városvezetése (percről-percre)

Huszonhat napirendi pontot tárgyal ma a városi közgyűlés. Folyamatosan frissülő cikkünkben követjük az eseményeket.

Parázs vitára számítunk, több napirendi pont kapcsán is. Többek között ma tárgyalja a közgyűlés az idegenforgalmi adó emelésének ügyét is. Információink szerint elkezdődik a korábban megcáfolt tisztogatás is az önkormányzati cégeknél.

13:02 – Mirkóczki Ádám, Lepres Dávid beszámolója után barátságos hangot megütve arra tesz javaslatot, hogy felkéri a hivatalt egy ismételt ellenőrzésre.

12:57 – Oroján Sándor emlékeztetett arra, hogy az ominózus programok nem közpénzből valósultak meg, tekintettel arra, hogy a tárgyalt támogatási ciklus júniusban lejárt, ezek pedig amiről szó van és propagandarendezvénynek tutulál az új vezetés, szeptemberi és októberi programok voltak.

12:53 – Komlósi Csaba (LMP) szerint az egyesület politikai kampányt folytatott azzal, hogy Oroján Sándort és Habis László volt polgármestert is szerepeltette egy általuk lebonyolított előadás keretében, ami szerinte elfogadhatatlan.

12:49 – Lepres Dávid az egyesület elnöke elmondta, hogy 2 év alatt több mint 60 fiatalt tudtak mentorálni, és nem érti a politikai jelzőt a polgármester beszédében.

12:47 – A soron következő napirendi pont a fiatal vállalkozókat mentoráló Y Vállalkozói Egyesület gazdálkodásáról szól. Mirkóczki Ádám előrebocsájtotta, hogy a jövőben semminemű támogatást nem fognak adófizetői pénzekből folyósítani, általa vélt fideszes kötődésű egyesületek számára.

12:42 – Mirkóczki Ádám válaszában aláhúzta, hogy a Szépasszony-völgy fejlesztése érdekében szükség van a biztosi posztra, illetve felszólította a Fidesz-KDNP frakcióját arra, hogy próbáljanak meg elvonatkoztatni a pártlogóktól és elfogadni azt, hogy a választást az Egységben a Városért Egyesület összefogása nyerte meg Egerben.

12:39 – Dr. Pócs Alfréd tanácsnok (Egri Városvédők Egyesülete) megjegyzése szerint feszültségeket fog szülni Egerben az, hogy a Szépasszony-völgynek külön biztosa lesz, Császár Zoltán személyében. Ezek okán a többi városrész is előállhat hasonló követeléssel.

12:35 – A polgármester válaszában kiemelte, hogy semmiféle plusz költséget nem jelentenek a biztosi posztok.

12:33 – Lombeczki Gábor azt kérdezi a polgármestertől, hogy a biztosok kinevezése és a posztjuk egyfajta vigaszág-e, tekintettel például arra, hogy Császár Zoltán képviselő egyes nyelvek szerint bejelentkezett az alpolgármesteri posztra, és ezek a posztok mennyibe kerülnek az egri adófizatőknek.

12:29 – Oroján Sándor kéri Mirkóczki Ádámot, hogy ne állítson valótlanságot azzal kapcsolatban, hogy ő vagy a Fidesz-KDNP frakciója támadást indított a Fertálymesteri testület ellen.

12:25 – Kovács Cs. Tamás azt sérelmezi, hogy a biztosok nevét csak a közgyűlés előtti reggelen tudták meg

12:21 – Az önkormányzati biztosok személyéről szavaznak. Komlósi Csaba, Földvári Győző és Császár Zoltán felkészül.

12:13 – Mirkóczki Ádám indulatosan beszél arról, hogy az előző városvezetés némán tűrte a parkolóház szerződéséből adódó vélt visszásságokat. Mint mondta: ha kell, nemzetközi bíróságig viszi az ügyet.

12:10 – Pápai Ákos javasolja a szavazás elhalasztását, hiszen rövidnek tartja azt az időt, ami a benyújtás és a szavazás között van, felelősségteljes döntést így szerinte nem lehet hozni.

12:03 – Kovács Cs. Tamás szintén utalt arra, hogy a parkolóház kérdése a volt szocialista kormányt terheli. Kéri az új városvezetést, hogy nézzenek utána pontosabban a szerződéseknek.

12:01 – Vita kezd kialakulni a parkolóházról

11:58 – Dr Pócs Alfréd (Egri Városvédők Egyesülete) azt kérdezi, hogy miért ültek eddig budapesti illetőségű emberek az EVAT igazgatótanácsában, illetve miért ülhet majd az új vezetőségben is egy fővárosi illetőségű állampolgár, Koltay Zsolt személyében?

11:50 – Oroján Sándor beszél. Ahogy idézi a polgármester korábbi szavait, igenis “politikai mészárszék” zajlik. Az igazgatótanács lefejezésével politikai döntés született, ahol nem a munka minősége volt az, ami miatt ezt a döntést hozta az új városvezetés. A frakcióvezető utalt rá, hogy a Várkonyi-érában, a Bajnai kormány alatt született számos olyan döntés, – mint a parkolóház kérdése – ami miatt most a jelenlegi igazgatótanácsot állítják pellengérre. Oroján emlékeztetett arra is, hogy Várkonyi György, mint az Egri Fertálymesteri Testület főkapitánya az alakuló közgyűlésen felajánlotta segítségét az új vezetésnek.

11:47 – Mirkóczki Ádám röveden válaszolt: “ez volt az önök korábbi gyakorlata”

11:45 – Kovács Cs. Tamás nem érti és sérelmezi, hogy csak ma reggel tudták meg, hogy személyi cseréket terveznek a cég élén.

11:33 – Mirkóczki Ádám válaszában elmondta, hogy nem az ő szégyenének tartja, hogy Meszéna Balázs először szólalhatott fel a közgyűlés előtt. A polgármester cáfolta, hogy arra kérte volna fel Meszéna Balázst, hogy folytassa a munkát. Mint elmondta, van egy fajta bizalomvesztés az elmúlt évek gyakorlata miatt. A polgármester szintén megköszönte az igazgatóság munkáját. Az EVAT Zrt. új igazgatótanácsának tagjai: Szűcs Tamás, id. dr. Bánhidy Péter, dr. Berecz Kálmán, Gyula Zoltán, az igazgatótanács elnöke: Koltay Zsolt.

11:32 – Oroján Sándor politikai mészárszékről beszél

11:30 – Kovács Cs. Tamás felszólalásában kiemelte, hogy ma a reggel szembesültek azzal, hogy az igazgatóság felmentésre kerül. Megköszönte az igazgatóság eddigi munkáját.

11:26 – Meszéna Balázs az EVAT Zrt. leköszönő igazgatóságának elnöke beszél. Kihangsúlyozta, hogy a céget az elmúlt időszakban sikerült fejlődő pályára állítani. Méltatta az igazgatóság szakértelmét, és kihangsúlyozta, hogy bár Mirkóczki Ádámot -aki említést tett korábban a folytatás lehetőségéről- meghívták a tegnapi egyeztetésre, őt viszont Földvári Győző képviselte, aki nem adott egyértelmű választ a folytatásra.

11:23 – A közgyűlés megszavazta az idegenforgalmi adó emelését, így 450 forintról 500 forintra emelik az adó mértékét. 11 igen, 4 nem, 3 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt.

11:18 – Oroján Sándor lakossági konzultációt kezdeményezne az ügyben, itt beszélt egy újabb, eddig még nem teljesült választási ígéretről, az elektronikus népszavazás bevezetéséről.

11:15 – Juhász Ádámnak (Fidesz-KDNP) deja vu érzése van az adóemelésekkel kapcsolatban, hiszen ezt egy bevett ellenzéki gyakorlatnak tartja.

11:11 – Pápai Ákos a tisztaság megőrzésére fordítaná az idegenforgalomból származó bevételek bizonyos százalékát, amit a Városgondozás használhatna fel.

11:07 – Mirkóczki Ádám vitatja, hogy az adóemelés bármiféle versenyhátrányt okozna.

11:05 – Orosz Lászlóné Ibolya (Fidesz-KDNP) azt sérelmezi, hogy a turisztikai szakmát kihagyták az egyeztetésből.

11:01 – Oroján Sándor személyesen sem és a Fidesz-KDNP frakció egésze sem tud az adóemelés szándékával egyet érteni, ezért nem fogják megszavazni. Mint mondja, az ország 99.9 százalékában kevesebb lesz az idegenforgalmi adó.

10:58 – Minczér Gábor alpolgármester hozzászólásában jelezte, hogy nem az 50 forintos adóemelés, hanem a város barokk jellege, a bor és az egyéb turisztikai attrakciók fogják eldönteni azt, hogy egy turista Egerbe látogat-e vagy sem. Elmondása szerint szakmai okai vannak az emelésnek, amivel már több város is élt a múltban.

10:52 – Mirkóczki Ádám válaszában jelezte, hogy valóban nem beszéltek adóemelésről, hiszen ez nem az egrieket, hanem az ide látogató turistákat terheli majd. Mint mondta, nem az idegenforgalmi adó mértéke dönti el, hogy melyik turista, hová megy az országban.

10:50 – Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) kérdést tett fel, hogy mi indokolja azt, hogy rögtön az első közgyűlésen téma lehet az adóemelés és szeretné tudni azt is, hogy az EVE hol jelezte azt a kampányban, hogy adóemelést terveznek.

10:48 – Az idegenforgalmi adó tárgyalása következik

10:42 A további napirendi pontok tárgyalása következik. (csak az izgalmasabb részekkel jövünk)

10:36 Oroján Sándor egymondatos módosító indítványt nyújtott be a frakcióalapítás szabályairól, amivel Mirkóczki Ádám – mint fogalmaz – nem tud mit kezdeni. A polgármester a lakossági hozzászólások számát illetően aláhúzta, hogy egy év alatt 100 egri mondhatja el a véleményét 2 percben.

10:34 Lombeczki Gábor beszél arról, hogy az egriek érdekében olyan alapokmány kerüljön elfogadásra, ami minden körülmények között megállja majd a helyét

10:32 Kovács Cs. Tamás (Fidesz-KDNP) szerint a lakossági hozzászólások kapcsán nem lehet 2 percben összefoglalni a mondanivalókat, ezért ezt át kellene értékelnie a városnak.

10:29 – A polgármester válaszában hangsúlyozta, hogy a korábbi vezetésnek 5 éve lett volna arra, hogy a lakossági hozzászólás lehetőségét megteremtsék.

10:27 – Lombeczki Gábor (Fidesz-KDNP) az alapokmány-tervezet minőségét kéri számon, annak kidolgozatlansága miatt.

10:25 – Mirkóczki Ádám válaszában elmondta, hogy a 3 főre vonatkozó frakció intézménye korábban is létezett.

10:22 – Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) felhívta az új vezetés figyelmét a bizottsági struktúrák hiányára, ami egy hónap elteltével is aktuális kérdés, holott nem erről volt szó korábban. Választ vár arra is, hogy miért szeretnék azt, hogy már 3 képviselő is frakciót alakíthasson.

10:20 – Most már biztos: Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) a közgyűlés fenegyereke. Elmondása szerint az eredeti vállalásban nem arról volt szó, hogy 10 főben és 2 percben maximalizálják a lakossági hozzászólások számát, amihez jegyet is kell igényelni.

10:18 – Komlósi Csaba (LMP) beszél annak jelentőségéről, hogy visszaállhat több korábbi működést érintő közgyűlési elem, például a lakossági hozzászólások rendszere. (a többit nem értjük, hadar)

10:17 – Mirkóczki Ádám beszél a vállalásainak egy részéről. Véget kíván vetni annak a stílusnak, ami szerinte ezt jelenti, hogy a városvezetést csak dicsérni lehet.

10:15 – Pápai Ákos rövid performansza a napirendi pontokhoz való visszatéréssel kapcsolatban

10:14 – Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) szintén az átvilágítással kapcsolatos szerződéseket kéri számon a városvezetésen.

10:13 – Lombeczki Gábor (Fidesz-KDNP) azonnali választ vár az átvilágítással kapcsolatos szerződésekről.

10:12 – Földvári Győző (DK) válaszában jelezte, hogy a pozitív megállapítás nem azt jelenti, hogy nincs kifizetetlen számla.

10:09 – Lombeczki Gábor arra kíváncsi, hogy a város kötött-e bárkivel szerződést az átvilágításra. A képviselő kiemelte, hogy a Földvári Győző (DK) vezette bizottság megállapítása szerint is közel 300 millió forinttal nőtt a város bevétele, fejlődött Eger és jól gazdálkodott a bevételekkel.

10:07 – Mirkóczki Ádám szerint ezen pénzeknek a zömének megvan a helye, az általános tartalék, amivel a város gazdálkodhat, 39 millió forint.

10:05 – Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) a vélt hiányra reagálva elmondta, hogy nincs tartozása a városnak, amiről beszélünk, az egy fikció. Elmondása szerint 772 millió forint tartalék van a rendszerben, és több mint 20 milliárd forint van a város számláján, amit fejlesztésre lehet használni, ehhez képest Mirkóczki Ádám szerint 7 milliárd forint plusz kellene még ehhez ez összeghez.

10:01 – Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) szerint az lenne szerencsés, ha az átvilágításról napi, vagy legalább heti szinten kapnának információt a képviselők és nem az Egri Ügyek hasábjairól kellene tájékozódni.

9:59 – Mirkóczki Ádám válaszában jelezte, hogy a Volánbusz és a Heves Megyei Vízmű felé fennálló tartozással kapcsolatos, és a kerékpárút építéséből fakadó számlákat készséggel a képviselő testület elé tárja.

9:58 – Orosz Lászlóné Ibolya (Fidesz-KDNP) átvilágítási jegyzőkönyvet kér a kifizetetlen számlákról.

9:55 – Földvári Győző (DK) elmondása szerint derült égből villámcsapásként érte az új vezetést az Eger Termál Kft tartozásának ügye a Vízmű irányába.

9:47 – Mirkóczki Ádám elemi információk elhallgatását kérte számon a fideszes képviselőkön, illetve sérelmezte azt is, hogy az önkormányzat munkatársait állítólagosan a korábbi vezetés részéről a munkahelyük elhagyására kérik, ezzel presszionálva őket. A polgármester ezután számháborúba kezdett, ezzel vitatva azt a korábbi vezetés által közölt adatot, ami a város pénztartalékát jelenti.

9:40 – Kovács Cs. Tamás (Fidesz-KDNP) szintén említést tett az Egri Ügyek hírportálon való, sokszor vitatható információk publikálásáról. Elmondása szerint a városi költségvetés és az új vezetés által felvázolt hiány megtárgyalása szintén a közgyűlés elé tartozik, nem pedig a baráti sajtóban kell üzengetni. Az üzengetéstől távol kell maradni – zárta beszédét Kovács Cs. Tamás.

9:38 – Mirkóczki Ádám válaszában kiemelte, hogy a városvezetés szerint jelenleg az Egri Ügyek felel meg leginkább a minimális normáknak, ami az objektív tájékoztatást jelenti.

9:37 – Dr. Pápai Ákos a Mi Hazánk Mozgalom képviselője javasolja, hogy az Egert érintő vélt vagy valós problémákat ne az Egri Ügyek hasábjain kommunikálja a városvezetés hiszen erre való a közgyűlés.

9:35 – A napirend előtti felszólalások után Minczér Gábor alpolgármester ismerteti a napirendi pontokat.

9:28 – Mirkóczki Ádám válaszában jelezte, hogy az említett edzőcsapat felvette a kapcsolatot az új vezetéssel. Az egyeztetés során annyiban maradtak, hogy a témában igyekeznek mielőbb egyeztetni.

9:25 – Kovács Cs. Tamás a Fidesz-KDNP képviselője napirend előtti felszólalásában beszélt az úszók egri edzőtáborozásáról és Shane Tusup városunkban tartózkodásáról. Sérelmezte, hogy az elmúlt 5 hétben nem derült ki az, hogy az új vezetés részéről ki a felelős a város sportéletéért.

9:20 – Oroján Sándor a Fidesz-KDNP egri frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában a személycseréket kérte számon az új városvezetésen. Megjegyezte, hogy az alakuló közgyűlés óta ismét történtek személycserék. Oroján Sándor a polgármesteri program hiányát is számon kérte a városvezetésen és az újabb és a leendő személycserékre is magyarázatot vár.

9:10 – Napirend előtti felszólalássokkal folytatódik a közgyűlés, ahol Orosz Lászlóné Ibolya hívta fel a Gyermekek Világnapja fontosságára. Kiemelte, hogy a városvezetésnek kötelessége gondoskodni a helyi, rászoruló gyermekekről. A képviselőnő az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) érkezett október 12-i levélre hívta fel a figyelmet, az új parkolóház megépítésével kapcsolatban, ami zöld utat kaphat a következő honapokban. Örömét fejezte ki, hogy elkezdődhet az építkezés.

9:05 A napirendi pontok ismertetése előtt Mirkóczki Ádám polgármester átadta az “Eger Város Ösztöndíjasa” címeket. Nyolc fiatal kapott elismerést és az ezzel járó anyagi támogatást.


Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek


Szavazások

Ön tervez családi utazást az ünnepek idejére?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!

Legtöbbet olvasott

FEL

Oldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk. Adatai kezeléséről olvassa el friss adatvédelmi tájékoztatónkat. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás