Lépjen kapcsolatban velünk

Heves megyei épületek az évtized legjobbjai között

Bulvár

Heves megyei épületek az évtized legjobbjai között

Heves megyei épületek az évtized legjobbjai között

Toplistán gyűjtötte össze az elmúlt 10 év legjobb építészeti alkotásait az Index és az Építészfórum. A listán három Heves megyei remekmű is helyet kapott. Az egri Almagyar borterasz, a noszvaji lombházak és a galyatetői Péter-hegyese kilátó is bekerült a 30 legszebb épület közé.

Almagyar borterasz és Venyige Spa, Eger, 2014

Az egri Almagyar-domb megmentett, százéves szőlőtőkéi között épült meg az utóbbi évek legmenőbb boros kirándulóhelye egy borterasz, négy apartman-kunyhó és egy kilátó formájában. A helyi tufakőből kevert, döngöltbeton falak, az újrahasznosított ajtók és burkolati anyagok érzékeny, okos és költséghatékony eredményhez vezettek, amely egyszerre idézi meg a legmenőbb nemzetközi minimalista villák esztétikáját és a hetvenes évek hétvégi házikóinak léptékét. Ezzel a hellyel a borászatok után a vinokulturális vendéglátás is szintet lépett idehaza, ráadásul az elmúlt évek legnagyobb nemzetközi elismerését hozta hazai építésznek – a Piranesi-díjat.

Lombházak, Noszvaj, 2017

Az elmúlt évek nagy turisztikai őrülete, a lombkoronasétányok és lombházak Magyarországot sem kerülték el. A noszvaji példa, az egri Arkt munkája azonban egyértelműen a szerethető, remekbe sikerült példák közé tartozik. A síkfőkúti tóra néző, fás domboldalon kedves, barna pókokként gubbaszt a négy lombház, mindegyikben egy-egy 27 négyzetméteres, jakuzzival és terasszal bővített, bérelhető apartmannal. A fákat megóvva, lehetőség szerint minimális beavatkozással épültek, maximális kilátást biztosítva.

Péter-hegyese kilátó, Galyatető, 2015

Az elmúlt évtizedekben elég sok új kilátó épült az országban, köztük néhány igen jó is. A legizgalmasabbnak azonban egy átépítést ítéltünk. A Galyatetőn 1934-ben átadott épületre már ráfért a felújítás, de végül több lett belőle ennél. Újabb szinteket kapott a torony, ahol puritán, de praktikus turistaszállások kaptak helyet, a lépcsőt pedig – mely már nem felelt meg a mai előírásoknak – kívülre helyezték. Az egyszerű megoldásokkal dolgozó tervezők munkája nagy sikert aratott a természetjárók, az építészszakma és a nagyközönség körében is. Besöpörtek vele egy csomó díjat a legkülönfélébb fórumokon.


Továbbiak Bulvár kategóriában

#koronavírus

Legfrissebbek

#koronavírus

Szavazások

Ön betartja a felhívást és otthon marad ameddig szükséges?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!

Legtöbbet olvasott

FEL