Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Auguszta

Sötét
Fény

Magyar Nemzet: „Az egrieket saját polgármesterük hozza nehéz helyzetbe”

Mirkóczki Ádám

Magyar Nemzet: „Az egrieket saját polgármesterük hozza nehéz helyzetbe”

Ez a cikk több, mint 4 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A Magyar Nemzet riportere fővárosi perspektívából nézve alkotott képet Eger városvezetésének elmúlt 5 hónapnyi tevékenységéről, illetve annak egy részéről. Elkapkodott intézkedések, lejáratott vízilabdások, a város történetében példátlan és húsbavágó polgármesteri mulasztás. Többek között ezekről ír legújabb cikkében Franka Tibor, aki a napokban személyesen kereste fel Mirkóczki Ádámot.

Március elején Eger olyan kihalt, mint talán a török dúlás idején lehetett. Főtéri talapzatáról Dobó István szobra néhány behúzott nyakú járókelőt, ázott kutyát, meg egy, még az éjszakából itt maradt atyámfiát vehet leltárba egészen a városházáig. Az egyik közeli, 400 vendég befogadására alkalmas szállodában alig kéttucatnyian járkáljuk körbe a svédasztalt. A személyzet örül, hogy nem kell pörögni, de azt mondják, a polgármesternek felesleges volt az uszoda átmeneti bezárásával „még egy lapáttal rátenni” a „koronavírus hisztériára.”

Az egri vízilabda csapat ugyan Olaszországban a járvány gócpontjától hatvan kilométerre játszott mérkőzést, és hazaérkezésüket követően rendelkeztek is igazolással arról, hogy nem fertőződtek, a város első embere mégis az itthoni edzés után tizennégy napra bezáratta és kilincstől a padlásajtóig fertőtleníttette az intézményt. Mirkóczki Ádám kérdésünkre ezt így magyarázta: – Valóban rendelkeztek egy kérdőíven alapuló igazolással arról, hogy veszélytelenek, de számomra ez nem volt megnyugtató, már csak azért sem, mert volt közülük olyan, aki Velencébe is ellátogatott. A bezárás előtt beszéltem a Belügyminisztérium illetékes államtitkárával, Pogácsás Tiborral, a március 6-ig tartó zárva tartást pedig személyesen Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen döntöttük el. A jobbikos polgármesternek meggyőződése, hogy a többség vele ért egyet. De, mint mondja, ennél is fontosabb, hogy a felelősség kizárólag az övé, ha baj történik.

De Eger nem csak az uszodabezárás miatt került az elmúlt hetekben a hírekbe. Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyben Gulyás Gergely miniszter arról tájékoztatta, hogy az „egri polgármester hanyagsága, szakmaiatlansága, hozzá nem értése miatt a városnak vissza kell fizetnie közel 300 millió forintot.”

– Idegenforgalom dolgában Eger a harmadik legkeresettebb város az egész országban – mondja a szálloda szaunájában egy férfi. – Önfényezés volt a vízilabdázók lejáratása, a pénzvisszafizetés meg egyenesen öngól. Uram, én vállalkozó vagyok, de nemhogy háromszáz, még három millió forintról sem tudnék hanyagságból megfeledkezni. Igaz, én nem közpénzből gazdálkodom – teszi hozzá.

A Modern Városok Program keretében nagy összeget kapott Eger az államtól déli iparterületének fejlesztésére, még az előző vezetés idejében. A beruházás egy részét azonban a tavalyi választásig sem sikerült tető alá hozni, ezért 2019. december 31-ig határidő-hosszabbítást kellett volna kérni, immáron az új polgármesternek. De Mirkóczki állítólag egyszerűen elfelejtette. Erről is megkérdeztük a polgármestert.

– Nem feledékenységről van szó a pénzvisszafizetést illetően, hanem arról, hogy egyszerűen nem tudtam róla – magyarázza. – Október 16-án megtörtént az átadás-átvétel, ahol egy másik beruházás, a parkolóház körül, valóban merültek fel problémák, de azokat rendeztük is.

– Polgármester Úr! Az átadás-átvétel lényege éppen az, hogy Ön csak akkor veszi át a listán szereplő ügyeket, ha meggyőződött a tartalmukról. Ez nem formaság, ez már felelősség.

– A déli iparterület kapcsán nekem senki nem jelezte, hogy két szervizút és egy kerékpárút még nem valósult meg. Amiről nem tudok, azt megoldani sincs esélyem. Pont ezért a mai nappal fegyelmi eljárás indul a Városüzemeltetési és a Főépítészi Iroda vezetői ellen. Ennek a projektnek eredetileg 2018. augusztus 31-ig kellett volna megvalósulnia! Tehát elődeim sem tettek semmint az elmúlt másfél évben, de most egy hetes csúszás miatt rám próbálják tolni a teljes felelősséget. Rövidesen tisztázzuk az ügyet.

– Összeesküvésre gyanakszik?

– Nem, de minimum mulasztásra. A történtek viszont nem maradhatnak következmények nélkül.

– Tudtommal nem csak határidőmódosítást nem kért, de előrehaladási jelentést sem küldött. Jelen helyzetben mennyit és mikor kell visszafizetni, hiszen a háromszáz millió az állam jóvoltából már a város költségvetésében szerepel, és abból kell majd kamatostul visszautalni.

– Két éve nem készült előrehaladási jelentés, talán az is az én hibám!? Annyi biztos, hogy a pénz nagyobb részét már felhasználták, tehát a legrosszabb esetben mintegy százharminc millió és annak kamatai jöhetnek szóba, abban az esetben, ha nem kapunk semmiféle méltányosságot. De véleményem szerint olyan jogi és időrendi problémák merültek fel az üggyel kapcsolatban, amelyekről Gulyás Gergely miniszter úrral személyesen szeretnék egyeztetni, és végső soron, egy méltányossági eljárás eredményeként, a százharminc milliót a városban tartani és az ipari parkra fordítani.

Oroján Sándor, a városi testület fideszes frakcióvezetője szerint ugyanakkor a költségvetés már így is „elvételi”, hiszen, miközben útra, járdára 95 millióval, rendezvényekre, szervezetekre 60 millióval szavaztak kevesebbet, aközben saját magukra, a személyi és dologi kiadásokra 130 millióval többet állítottak be a büdzsébe. A visszafizetési botrány másnapján Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő nyilvánosan szólította fel Mirkóczkit: „Vegye fel végre a munkát!”

– Polgármester Úr! Nyitrai Zsolt felajánlotta Önnek a segítségét is, de állítólag nem élt vele, pedig régi igazság, amit nem tudunk, azt nem szégyen megkérdezni attól, aki tudja.

– Nyitrai a városvezetési feladatokban felelősséggel nem rendelkezik. Ennyit a nyilatkozata súlyáról. Már az új testület alakuló ülésén sem a segítő szándékot véltem felfedezni hozzászólásában, sokkal inkább valami egészen mást.

– Nyitrai Úr arra is felszólítja, szíveskedjék a várossal foglalkozni, mert negyedév elteltével Eger semmilyen ügyben sem lépett előre, ugyanis a város képviselete helyett Jobbikos pártpolitikát folytat.

– Ez nem igaz. Egerben csak a Fidesz politizál. Nálunk pártpolitika nincs. A magam részéről januárban minden tisztségről lemondtam a Jobbikban, azóta semmilyen pártfeladatot nem végzek, és nem vállalok.

Kifordulok a városháza nagy kapuján. Dobó István bronz arcáról akár sűrű könnyek, patakzik az eső.

Magyar Nemzet/Franka Tibor

Korábban írtuk:

Mirkóczki hónapokig nem törődött a déli iparterület projekttel

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL