Lépjen kapcsolatba velünk

Megszólalt a kormányhivatal a rejtélyes, távol-keleti vetőmagokkal kapcsolatban

Egészség

Megszólalt a kormányhivatal a rejtélyes, távol-keleti vetőmagokkal kapcsolatban

Megszólalt a kormányhivatal a rejtélyes, távol-keleti vetőmagokkal kapcsolatban

Mint arról hétfőn részletesen írtunk, Egerben is megjelentek a gyanús eredetű, postán érkező, Távol-Keletről származó vetőmagok. A dologban az a legaggasztóbb, hogy ezekről nem lehet tudni, hogy ki küldte, és azt sem, hogy milyen szándékkal. A csomagokon általában valamilyen kínai felirat van, néhány csomagon az áll, hogy ékszer van benne, de amikor kinyitják, egy adag vetőmagot találnak benne. A Heves Megyei Kormányhivatalnál érdeklődtünk arról, hogy mi a teendő, ha ilyen magokat találunk a postaládánkban.


A napokban egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy ezek a Távol-Keletről érkezett gyanús küldemények már Egerben is megjelentek, amiről fotót is mellékelt.

Az Egyesült Államokban már hetekkel ezelőtt megjelentek ezek a küldemények, és ott azt tartják, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv egy internetes csalás lehet, melynek az a lényege, hogy kereskedők a kéretlen csomagok dokumentációjával biztosítanak maguknak alapot arra, hogy a webshopjaikat elárasszák hamis pozitív értékelésekkel. 

A hatóságok azonban óvatosságra intenek a magokkal kapcsolatban.

Arra kérik az embereket, hogy nehogy elültessék az ismeretlen magokat, mert akár a természetes élővilágra, a mezőgazdaságra, vagy akár az emberre is veszélyes lehet, vagy egy invazív növényfajokhoz is tartozhatnak.

Az Eger Hírek kérdésére a Heves Megyei Kormányhivatal növényvédelmi hatósága megerősítette, hogy ültetésre alkalmas szaporítóanyag (vetőmag, gyökeres növény, dugvány vagy szemzőhajtás) kizárólag növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európa Unió területére. A dokumentumokkal a küldő ország növény-egészségügyi szervezete garantálja, hogy a növényanyag megfelel az Európai Unió előírásainak – válaszolták.

A Heves Megyei Kormányhivatal növényvédelmi hatósága éppen ezért felhívja a figyelmet, hogy

az igazolás nélkül, külföldről érkező növényi részekkel behurcolható nem-honos növénykárosítók veszélyt jelentenek a hazai növénykultúrára! Az ismeretlen eredetű magvakat semmiképpen sem szabad elültetni, azokat meg kell semmisíteni. 

– közölte a kormányhivatal.

Az Egyesült Államokban úgy tartják, hogy a megsemmisítésnek elsősorban környezetvédelmi, járványügyi és nemzetbiztonsági okai vannak:

a magokból amellett, hogy invazív növények is kikelhetnek, akár betegségeket és kórokozókat is rejthetnek, sőt lehet ez egy formája a biológiai hadviselésnek is. Az ismeretlen növények ugyanis kikelve mérgezgetik a többi növényt, állatokat és akár embereket is.

– erről már Ryan Quarles, Kentucky állam mezőgazdasági főbiztosa beszélt, aki elmondta, hogy éppen az a legnagyobb baj a magokkal, hogy nem tudjuk, az egész csak átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet.

A megsemmisítés leghatékonyabb eszköze lehet az, ha ezeket a kéretlen magokat egyszerűen elégetjük. Semmiképpen sem javasolt a magok szemétbe való dobása sem, mert azok később ugyanúgy kihajthatnak.

Felhasznált forrásanyag: 444, Kentucky Department of Agriculture

Korábban írtuk

Már Egerben is megjelentek a gyanús, távol-keleti címekről érkező vetőmagok

Továbbiak Egészség kategóriában

#koronavírus

Legfrissebbek

#koronavírus


Szavazások

Ön egyetért a maszkhasználat ellenőrzésének szigorításával a közösségi közlekedési eszközökön?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Lájkoljon minket a friss hírekért!


Legtöbbet olvasott

FEL