Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Márk

Sötét
Fény

Itt az ősz, süssünk szőlős pitét!

Itt az ősz, süssünk szőlős pitét!

Itt az ősz, süssünk szőlős pitét!

Ez a cikk több, mint 3 éve és 7 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Kétségtelen, hogy egy szőlőszem karrierjének a csúcsa az, ha egy palack isteni borban landol, amit aztán elkortyolgathatunk a kissé hűvösebbre fordult őszi estéken. Emellett azonban vannak még lehetőségek bőven, rengeteg más ínycsiklandó fogást is készíthetünk ebből az őszi gyümölcsből, mint például a szőlős pitét.

Hozzávalók az egyszerű, de nagyszerű szőlős pitéhez.

A tésztához:

  • 2,5 bögre liszt
  • 1 teáskanál só
  • 18 evőkanál vaj
  • 10 evőkanál víz

A töltelékhez:

  • 1 kg magtalan szőlő
  • 1 bögre cukor
  • 2 evőkanál tápiókagyöngy, ami magas keményítőtartalma miatt kiváló sűrítő- és kocsonyásító
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítése:

Elsőként a tésztához összekeverjük a lisztet és a sót egy nagy tálban. A vajat kis darabokra vágjuk, és beledolgozzuk a lisztes keverékbe. Hozzáadunk 10 evőkanál hideg vizet úgy, hogy minden kanál után összegyúrjuk a tésztát, ugyanis lehet, hogy kevesebb víz is elég lesz: akkor már ne tegyünk bele többet, ha összeállt a tészta. Lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, majd kétfelé vesszük (az egyik rész legyen nagyobb, mint a másik), becsomagoljuk fóliába és két órára a hűtőbe tesszük.

Jöhet a töltelék, amihez minden szőlőszemet kinyomkodunk egy lábasba, a héját nem használjuk fel. Közepes lángon főzzük a szőlőt 8-10 percig, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Az igazán profik szűrőn átnyomkodják a főtt szőlőt, hogy biztos ne maradjon benne mag. Miközben hűl a szőlőnk, hozzáadjuk a cukrot és a tápiókagyöngyöt, majd békénhagyjuk, hogy összeálljon.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A nagyobb tésztadarabot kinyújtjuk és a piteformába nyomkodjuk, a széleit levágjuk, ha kilógna a formából. A szőlős tölteléket rákanalazzuk, erre pedig még rádarabolunk 1 evőkanálnyi hideg vajat. A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, és rátesszük a töltelék tetejére, vágunk egy kis lyukat a közepébe, hogy ott tudjon távozni a gőz, de rácsosan is elkészíthetjük. 20 percig sütjük 200 fokon, majd levesszük a sütőt 180 fokra és így sütjük még 45-50 percig. Akkor igazán finom, ha hagyjuk teljesen kihűlni.

Az nlc.hu cikke alapján, kép Getty Images

.

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL