Lépjen kapcsolatba velünk

Ma van az Egri Vár Napja

Ma van az Egri Vár Napja

Ma van az Egri Vár Napja

Ez a cikk több, mint 3 éve és 6 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

1552. október 17-én a törökök feladták az Egri vár ostromát és elhagyták Egert. A várat Dobó István kapitány parancsnoksága alatt a körülbelül 2000 főnyi védő 38 napig hősiesen védelmezte az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregétől. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. 

1552. szeptember 9-én Kara Ahmed másodvezír és Hádim Ali budai pasa együttes erővel, mintegy 60-70 ezer emberrel ostrom alá vette Eger várát, a „Felvidék kapuját”. A Dobó István kapitány vezette egri védők létszáma alig érte el a 2500 főt.

A 38 napos ostrom azonban a jelentős túlerő, árulás, majd az egykori székesegyházban elraktározott lőpor felrobbanása ellenére is sikertelen maradt: 1552. október 17-én a törökök visszavonultak, s a vár magyar kézen maradt. 

A Dobó István Vármúzeum 2002. október 17-én az 1552-es ostrom 450. évfordulóján rendezte meg először az Egri Vár Napja elnevezésű programját, mellyel a hősies várvédelem emléke és a várvédők előtt tiszteleg. Azóta minden évben megrendezésre kerül a jeles esemény.


Továbbiak Város kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL