Országos fiaskó az egri várban: Nyitrai nem tudta tartani az ígéretét

Országos bejelentés, helyi égés. Ami lehet, hogy országos.

Még tavasszal Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő jelentette be ország-világ előtt, hogy végre komoly gyűjtőkörűvé válhat az egri vár.

Miről is van szó?

Jelen pillanatban az Egri Dobó István Vármúzeum (DIV) Heves megyei gyűjtőkörű, ami azt jelenti, hogy csak itteni műtárgyakat lehet kiállítani. Az országos gyűjtőkörűvé válás egy szakmai léptékváltás, minőségi előrelépés, hiszen ilyen módon az adott intézmény országos kiállításoknak is otthont adhat, amire a vár abszolút alkalmas és méltó.

Ezt régóta várják az egriek és híreink szerint a múzeológusi szakma is azon röhög az országban, hogy eddig ezt az egri vár esetében még csak nem is sikerült felvetni. Persze könnyű a dolgunk, hiszen a egri vár “hozza a számokat” alapból is. Ha nem teszünk hozzá semmit, ha nincsenek új attrakciók, akkor is sok a látogató, hiszen a legenda vonzereje nagy.

De ha már van egy ilyen szép adottságunk, akkor miért nem lehet jól és jobban csinálni? Ezért is volt fény az éjszakában a városi képviselő bejelentése, amelyről még Lázár főminiszterrel is interpellált a Parlamentben.

Elaludt a vár vezetése?

A kezdeményezés megvolt, az új minősítés megszerzésére június elejét ígérte Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum vezetője. Nagyon vártuk a pillanatot, sikert remélve, de úgy tűnik, ebből sajnos a megjelölt határidőre nem lett semmi.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumából (EMMI) származó információk szerint hozzájuk hivatalos kérelem eddig nem érkezett.

A városházi pletykák szerint a vár vezetése “aludt el” és 3 hónapig szinte semmi nem történt a cél elérése érdekében.

Berecz Mátyás nem tudta teljesíteni a határidőt? – Archív fotó: Nemes Róbert

Szerkesztőségünk úgy tudja, hogy a Miniszterelnökség éles nagyítója alatt van az Egri Vár fejlesztési projektje, ezért is nagy blama az, hogy határidőre nem sikerült a korábban beharangozott terv. A vár vezetésén nagy a felelősség, hiszen a mostaninál sokkal nagyobb és összetettebb feladatokat kell majd megoldaniuk az objektum fejlesztésénél és úgy hallottuk, hogy a gyorsaságban a múltban sem vitézkedtek.

Az ügyben írásban kérdeztük a DIV vezetőjét, Berecz Mátyást is, aki eddig nem válaszolt megkeresésünkre. Amennyiben reakciója megérkezik, frissítjük az írást.

A lényeg: úgy tűnik, sajnos a beígért júniusi átminősítés nem történt meg.

Így működik az ország egyik Nemzeti Emlékhelye. A kérdés az: hogyan tovább egri vár?

Az infrastrukturális fejlesztések adottak, azonban a szakma és a tartalom is fontos lenne. Lesz-e országosan és tartalmilag is komoly látogatóközpontunk valaha? Bízunk benne, hogy igen, hiszen minden alapunk megvan rá!

Frissítés

Cikkünk megjelenésének másnapján megérkezett Berecz Mátyás válasza, amit itt olvashattok.