Reagált az igazgató – alaposan át kell gondolni a vármúzeum jövőjét

A Dobó István Vármúzeum országos gyűjtőkörű múzeummá válhat, a hírek szerint ennek határideje 2017. június 1-je lett volna. Berecz Mátyás igazgató viszont állítja, nem volt ilyen határidő, egy ilyen döntést pedig alaposan elő kell készíteni.

Jelen pillanatban az Egri Dobó István Vármúzeum (DIV) Heves megyei gyűjtőkörű, ami azt jelenti, hogy csak itteni műtárgyakat lehet kiállítani. Az országos gyűjtőkörűvé válás egy szakmai léptékváltás, minőségi előrelépés, hiszen ilyen módon az adott intézmény országos kiállításoknak is otthont adhat, amire a vár abszolút alkalmas és méltó – írtuk pénteken megjelent anyagunkban.

Információink szerint a vármúzeum igazgatója eddig nem kezdeményezte ezt a fajta előrelépést, ezért cikkünk megjelenése előtt az alábbi kérdést küldtük el neki.
“Korábban ígértként hangzott el, hogy a  Dobó István Vármúzeum országos gyűjtőkörű múzeummá válik 2017. június 1-ig. Kérdésünk, hogy ez megtörtént-e, illetve ha nem, akkor mi ennek az oka?”

Berecz Mátyás a Dobó István Vármúzeum vezetője – Archív fotó: Nemes Róbert

A DIV vezetője, Berecz Mátyás pénteken este küldte meg válaszát, amit változtatás nélkül közlünk.

“A Dobó István Vármúzeum megyei hatókörű városi múzeum, a fenntartója Eger MJV Önkormányzata, szakmai felügyeletét az Emberi Erőforrások Minisztériuma látja el. A múzeum szakmai besorolásának módosítása a fenntartó önkormányzat és a minisztérium hatásköre, megfelelő szakmai indokok alapján az Emberi Erőforrások Minisztere hagyja jóvá. A szakmai besorolás megváltoztatása maga után vonja az intézmény működési engedélyének, stratégiájának, szervezeti és működési szabályzatának módosítását; de mindenekelőtt meg kell teremteni hozzá az előírt (magasabb) szakmai, személyi és infrastrukturális feltételeket is (raktárak, kiállítóhelyek, szakmai stáb és személyzet, stb…).

Mindezek természetesen érintik az intézmény működését, vagyongazdálkodását és költségvetését is. A felsoroltakkal kapcsolatos döntések Eger MJV Közgyűlése jogköréhez tartoznak. Ezen felül a múzeum státusának módosítását össze kell hangolni a már zajló és a tervezett fejlesztésekkel is.

Az önkormányzat és a múzeum több ízben egyeztettet minisztériummal. A legutóbbin a polgármester úr is személyesen részt vett. A vármúzeum az ország egyik legjelentősebb, és vidéken a leglátogatottabb múzeuma. Az országos gyűjtőkör elnyerése kétségkívül fontos lenne az intézmény számára, de nem mindegy, hogy milyen szervezeti keretek között, és milyen besorolással valósul meg. Hatókör szerint többféle muzeális intézményi kategóriát különböztetünk meg, országos gyűjtőkörűből is több van, de körültekintően kell mérlegelni, hogy mely besorolás szolgálja a város, a megye és a múzeum érdekeit. Remélem mindezek fényében belátható, hogy egy ilyen léptékű változás megfontolt döntést, és hosszabb szervezőmunkát igényel.

Egy dolgot még mindenképp helyre kell tenni. Attól, hogy a múzeum “csak” megyei hatókörű, a kiállítási tevékenysége nem korlátozódik csak helyi gyűjteményekre, tárlatot bárhonnan fogadhat. Ékes példa erre a tavalyi, nagyon sikeres egyiptomi kiállítás, amit a Szépművészeti Múzeum anyagából volt szerencsénk fogadni, és a létrehozásában Nyitrai Zsolt miniszteri biztos úr is tevékeny szerepet játszott.

Az országos gyűjtőkör megvalósítására vonatkozóan semmilyen hivatalos határidő nem volt, a cikkben felhozott “késlekedésnek” semmilyen jogi, pénzügyi és szakmai következménye nincs. Ugyanakkor egy elkapkodott döntésnek komoly pénzügyi és szakmai buktatói lehetnek.”